FMI: Est-europenii ar trebui sa treaca la euro

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 19:29
1624 citiri
FMI: Est-europenii ar trebui sa treaca la euro

FMI considera ca statele Uniunii Europene (UE) din Europa Centrala si de Est care se confrunta cu probleme ar trebui sa renunte la moneda nationala in favoarea euro, chiar fara deveni membre ale zonei euro si a detine un loc in Consiliul Guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE), potrivit Financial Times.

"Pentru statele din UE, adoptarea euro ofera cele mai mari avantaje in ceea ce priveste rezolvarea unor probleme cum ar fi cumularea de datorii in valuta, eliminarea incertitudinilor si restabilirea increderii.

Fara euro, rezolvarea problemei cumularii datoriilor in valuta ar necesita reducerea masiva a cheltuielilor in unele state, in conditiile unei rezistente politice in crestere", se arata intr-un raport confidential al FMI, obtinut de Financial Times.

Zona euro ar putea relaxa conditiile de adoptare a monedei unice europene, astfel incat unele state ar putea deveni membre, dar fara drepturi depline, respectiv fara a detine un loc in Consiliul Guvernator al BCE. Publicarea raportului confidential, elaborat in urma cu o luna, ar putea reaprinde polemica referitoare la strategiile de sprijinire a Europei Centrale si de Est, subliniaza publicatia citata.

Reprezentantii Comisiei Europene au refuzat luni sa comenteze direct pe aceasta tema, insa a sugerat ca informatiile sunt depasite, deoarece Uniunea Europeana s-a angajat in mai multe eforturi de sustinere a economiilor emergente din Europa Centrala si de Est, potrivit Reuters.

"Pare sa fie un raport intern, vechi de o luna.Nu avem comentarii concrete in legatura cu acest raport", a declarat un purtator de cuvant al CE intr-o conferinta de presa. CE are rolul de a recomanda daca un stat membru UE respecta conditiile adoptarii euro, iar decizia finala in acest sens revine guvernelor statelor din zona euro.

Reprezentantul CE a mai afirmat, luni, ca guvernele UE au dublat, de la intocmirea raportului intern FMI pana in prezent, fondurile destinate sustinerii statelor din afara zonei euro la 50 miliade euro si a majorat contributia UE la resursele FMI, masura care sprijina de asemenea, indirect, unele tari din regiune.

Chiar daca liderii mondiali au considerat ca ultimul summit al G20, organizat saptamana trecuta la Londra, a fost un succes, problema Europei de Est a ramas deschisa. Astfel, Ucraina si Letonia, doua state sever afectate de criza economica si care au apelat la sprijinul Fondului Monetar International (FMI), au dat semne ca intampina probleme in a implementa reformele cerute de institutia de credit internationala.

La randul ei, Ungaria incearca sa gaseasca un guvern capabil sa implementeze reformele FMI. Raportul Fondului a fost realizat pentru a sprijini o campanie a institutiei, a Bancii Mondiale si Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, de a convinge UE si statele din Europa de Est sa sustina o strategie anticriza regionala.

Strategia ar include, printre altele, si un fond de salvare destinat regiunii. Campania nu a avut insa succesul scontat din cauza opozitiei atat a statelor din vest, cat si a celor din estul Europei. BCE si statele din zona euro se opun relaxarii conditiilor de adoptare a euro.

FMI estimeaza ca Europa emergenta, inclusiv Turcia, trebuie sa refinanteze o datorie externa scadenta in 2009 de 413 miliarde dolari si sa acopere un deficit de cont curent de 84 miliarde dolari.

Institutia anticipeaza, totodata, o comprimare de 2,5% a economiei din regiune in acest an Raportul mentioneaza ca nevoia de finantare a regiunii din fondurile institutiilor internationale, ale UE si guvernelor se va cifra la 123 miliarde dolari in acest an si la 63 miliarde dolari in 2010.

O parte a finantari ar putea fi acoperita de FMI, insa o suma de pana la 105 miliarde dolari va trebui atrasa din alte surse, inclusiv UE.

#fmi, # euro, # financial, # times , #stiri FMI