FMI este "ingrijorat" pentru stabilitatea Ucrainei

Sambata, 31 Octombrie 2009, ora 17:50
1434 citiri
FMI este "ingrijorat" pentru stabilitatea Ucrainei

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat vineri ca institutia pe care o conduce este "ingrijorata" dupa ce presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a promulgat o lege care prevede cresterea salariului minim pe economie cu 11%, relateaza AFP, informeaza NewsIn.

"O misiunea recenta a Fondului in Ucraina a concluzionat ca politicile din anumite domenii, intre care noua lege privind salariul minim, ameninta stabilitatea" tarii, a afirmat Strauss-Kahn, intr-un comunicat.

"De aceea, suntem ingrijorati din cauza promulgarii legii", a completat el.

Mesajul reprezinta o critica rara din partea directorului FMI pentru o tara careia Fondul i-a imprumutat bani, subliniaza AFP.

Legea promulgata de presedintele Ucrainei prevede majorarea salariului minim pe economie cu 11% incepand din 1 noiembrie. FMI a criticat puternic masura, dand de inteles ca aceasta ar putea pune in pericol acordarea urmatoarelor transe catre autoritatile de la Kiev.

Primul ministru Iulia Timosenko a critica decizia presedintelui, afirmand ca majorarea salariului minim va plasa "o bomba atomica sub finantele tarii", in conditiile in care va majora cheltuielile cu 10 miliarde dolari.

Agentiile de rating au reactionat imediat la anuntarea deciziei: Standard & Poor's a coborat perspectiva ratingului Ucrainei de la 'pozitiva' la 'stabila', in timp ce Fitch a precizat ca masura va pune presiune pe calificativul si asa foarte slab acordat tarii, respectiv 'B'.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#fmi, #ucraina, #salarii , #stiri FMI