Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI estimeaza ca economia Lituaniei va scadea cu 16% in 2009

FMI estimeaza ca economia Lituaniei va scadea cu 16% in 2009

Fondul Monetar International (FMI) a estimat luni ca economia Lituaniei va scadea in 2009 cu mai mult decat se estimase pana acum si a salutat decizia statului de a metine cursul monedei nationale, litas, fixat la euro, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Catriona Purfield, sefa delegatiei FMI in Lituania, a spus ca economia statului va scadea cu 16% in 2009 si cu 3,75% in 2010.

Noile estimari vin dupa ce Fondul anuntase in aprilie ca economia Lituaniei ar putea scadea cu 10% in 2009.


De asemenea, FMI a sprijinit decizia oficialilor lituanieni de a metine cursul monedei nationale, litas, fixat la euro.


Totusi, FMI considera ca Lituania are nevoie de o continuare a consolidarii sectorului fiscal de pana la 7% din produsul intern brut (PIB), pe termen mediu, si de o reducere a salariilor din sectorul public.


Purfield a subliniat ca Lituania nu a cerut bani de la FMI, insa o astfel de decizie nu este exclusa in viitor.


Banca centrala a estimat o comprimare a economiei cu 15,6% anul acesta, in timp ce ministerul de finante a anuntat ca exista riscul unei scaderi cu 18,2% a produsului intern brut.


Economia Lituaniei s-a comprimat in primul trimestru peste asteptarile initiale, in timp ce premierul Andrius Kubilius estimeaza ca produsul intern brut ar putea scadea in 2009, per total, cu pana la 15%.


Datele revizuite arata ca in primul trimestru din 2009, PIB-ul Lituaniei a scazut cu 13,6%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, peste estimarile anterioare care indicau ca economia se va comprima cu 12,6%.


In ultimul trimestru din 2008, PIB-ul a scazut cu 2,2%. La nivel trimestrial, PIB-ul a scazut cu 10,5%, in timp ce datele preliminare aratau o scadere cu 9,5%.


Oficiul de statistica a anuntat ca productia tuturor sectoarelor a scazut in primele trei luni ale anului.


De asemenea, cheltuielile gospodariilor s-au redus cu o rata anuala de 15,1%. Asemenea vecinilor sai, Estonia si Letonia, economia Lituaniei trece prin cea mai severa recesiune de dupa destramarea Uniunii Sovietice, din cauza crizei globale. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1170 ori
Citeste mai multe despreeconomie FMI PIB recesiune