FMI: Expunerea principalelor 9 banci straine pe Romania a urcat in decembrie

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 12:42
1020 citiri
FMI: Expunerea principalelor 9 banci straine pe Romania a urcat in decembrie

Principalele noua grupuri bancare prezente pe piata din Romania au revenit la finalul lui decembrie cu expunerea totala la nivelul din martie 2009, dupa ce evaluarea pentru finalul lui septembrie arata o usoara scadere, a spus, miercuri, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, potrivit NewsIn.

"La finalul lui decembrie, expunerea totala a celor noua grupuri pe Romania era de 100% din nivelul de la finalul lui martie. Dupa evaluarea pe care am facut-o cu datele din septembrie, in noiembrie si decembrie datele arata o revenire a expunerii", a precizat Franks.

La nivel agregat, expunerea globala a celor noua grupuri bancare fata de Romania s-a redus cu circa 4% in septembrie, pentru ca in octombrie sa revina usor, cu o diferenta de 3,8% (1,2 miliarde euro).

Din cele noua banci care s-au angajat sa-si mentina expunerea pe Romania la nivelul din martie 2009, doar trei s-au plasat la finalul lunii septembrie la o valoare similara sau mai mare fata de reperul stabilit prin acordul de la Viena si doua au mentinut peste 99% din expunere.

In urma primei intalniri de la Viena de la finalul lui martie, noua mari grupuri financiare s-au angajat in fata Comisiei Europene (CE), a Fondului Monetar International (FMI) si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania.

Cele noua grupuri sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#banci, #expunere, #fmi , #stiri FMI