FMI: Fondul a sugerat autoritatilor romane un scenariu cu accent pe cresterea veniturilor

Sambata, 22 Mai 2010, ora 13:09
1428 citiri
FMI: Fondul a sugerat autoritatilor romane un scenariu cu accent pe cresterea veniturilor

FMI a sugerat autoritatior romane o varianta cu accent pe cresterea veniturilor, prin majorarea TVA si a cotei unice, dar si trecerea la impozitarea progresiva, insa anumite reduceri dificile privind cheltuielile ar fi fost luate in calcul in orice scenariu, se arata intr-un comunicat al institutiei, informeaza Mediafax.

"Am discutat diferite optiuni referitoare la mixul adecvat de masuri care ar fi necesar. FMI a sugerat o optiune care ar fi pus accentul pe venituri. Intre masurile discutate s-au numarat majorarea TVA si a taxei unice, dar si o trecere la o impozitare progresiva", a spus seful misiunii de evaluare a acordului, Jeffrey Franks, citat in comunicat.

Totusi, din cauza deficitului bugetar, masuri de reducere a cheltuielilor ar fi fost necesare in orice scenariu.

"Avand in vedere deficitul bugetar, anumite reduceri dificile de cheltuieli ar fi fost necesare in orice situatie avuta in vedere", a afirmat Franks.

Autoritatile romane si Fondul sunt in totalitate de accord in privinta necesitatii unor masuri de corectie pentru abordarea situatiei economice dificile care afecteaza Romania, se noteaza in comunicat.

"Optiunea guvernului roman se concentreaza mai ales pe renuntarea la ceea ce considera a fi cresteri nesustenabile ale cheltuielilor din ultimii ani", a spus oficialul FMI.

Fondul mentioneaza ca decizia in privinta masurilor de urmat apartine Guvernului si este de acord ca alegerea Executivului va asigura mentinerea deficitului in limite adecvate in anul 2010, se mai arata in comunicatul institutiei.

 

#fmi venituri fmi impozitare , #stiri FMI