FMI: guvernele desfasoara prea lent restructurarea bancilor

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 15:47
1619 citiri
FMI: guvernele desfasoara prea lent restructurarea bancilor

Economiile dezvoltate actioneaza prea lent in ceea ce priveste eliberarea bancilor de activele toxice, ceea ce pune in pericol revenirea economiei mondiale estimate pentru 2010, a declarat miercuri directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de Reuters.

Avertizarea facuta de Strauss-Kahn vine in contextul in care FMI estimeaza ca economia mondiala va intra intr-o recesiune puternica in 2009 si va scadea sub zero.

In ianuarie, FMI a anuntat ca ritmul de crestere mondiala va stagna in acest an la 0,5%, insa Strauss-Kahn a spus, cu numai o luna mai tarziu, ca FMI a coborat estimarile dupa afisarea unor statistici mai negative decat anticipa despre al patrulea trimestru.

Strauss-Kahn a precizat ca FMI prevede in continuare ca economia mondiala isi va reveni incepand cu mijlocul lui 2010, insa numai daca guvernele actioneaza rapid pentru implementarea unor stimuli economici si daca bilanturile contabile ale bancilor sunt curatate de activele toxice.

"In ce priveste restructurarea bancilor, lucrurile au ramas mult in urma", a declarat Strauss-Kahn intr-un interviu acordat pentru Reuters dupa o conferinta a FMI dedicata economiilor africane. "Ma tem ca daca lucrurile vor continua asa in urmatoarele doua sau trei luni, revenirea in 2010 va fi dificila", a adaugat acesta.

Cat priveste Statele Unite, unde noua administratie a prezentat un plan de eliminare a activelor toxice din bilanturile contabile ale bancilor, Strauss-Kahn a spus ca "Statele Unite trebuie sa explice exact cum au de gand sa faca acest lucru".

Directorul FMI a adaugat ca va transmite acest mesaj in cadrul intrunirii ministrilor de finante de la G20, ce va avea loc vineri si sambata la Londra. Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a prezentat pe 10 februarie planul bancar, insa nu a oferit multe detalii legate de implementarea acestuia.

De atunci, Trezoreria a aprobat o a treia incercare de sustinere a Citigroup, prin convertirea titlurilor preferentiale in actiuni obisnuite, majorand astfel capitalul bancii.

Limitarea pierderilor inregistrate de banci si de asiguratori din activele riscante este considerata un pas important in redarea increderii in sistemul financiar. Strauss-Kahn a adaugat ca masurile luate de unele guverne pentru stimularea economiilor au fost mai coordonate si reactive, dar a precizat ca "este in continuare loc pentru mai multi stimuli".

FMI a propus ca guvernele care isi permit, sa actioneze impreuna pentru formarea unui pachet de stimuli de circa 1.200 miliarde dolari, echivalent cu 2% din produsul intern brut la nivel mondial. Planurile actuale de stimuli echivaleaza, in prezent, cu 1,5% din PIB-ul mondial. Directorul FMI s-a aratat ingrijorat de extinderea crizei in economiile emergente, afectate de o scadere majora a cererii si a preturilor la marfuri, dar si de inghetarea fluxurilor private de capital. 

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#active, #bilant, #economie, #fmi, #stimuli , #stiri FMI