FMI: Incertitudinile politice si juridice submineaza stabilitatea si cresterea economica a Romaniei

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 14:55
1153 citiri
FMI: Incertitudinile politice si juridice submineaza stabilitatea si cresterea economica a Romaniei

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat luni ca incertitudinile politice si juridice submineaza stabilitatea si cresterea economica a Romaniei, amintind in acest sens de modificarile referitoare la TVA si impozitarea pensiilor si de presiunile de modificare a politicii salariale, precizeaza NewsIn.

Jeffrey Franks a prezentat provocarile cu care FMI s-a confruntat in timpul acestei misiuni de evaluare, precizand ca s-a ajuns la un acord cu autoritatile in privinta modului de solutionare a acestora.

"Prima provocare a fost legata de arierate. In pofida platii unei sume semnificative pentru arierate la sfarsitul lunii septembrie, continua sa se mentina presiuni pe partea de cheltuieli, mai ales in sectorul de sanatate, presiuni ce risca sa conduca la arierate noi in viitor. Am convenit cu guvernul asupra unui numar de pasi suplimentari care sa previna o astfel de situatie. Unul este acela de a asigura corespondenta dintre alocarea bugetara si obiectivele de cheltuieli ale guvernului, astfel incat sa nu se mai acumuleze arierate. Altul este o lista cuprinzatoare de masuri de reforma a sectorului de sanatate, menita sa sporeasca veniturile acestui sector, sa reduca cheltuielile si sa conduca la un mai bun control asupra servicilor contractate", a mentionat Franks.

Pe de alta parte, el a spus ca autoritatile s-au angajat sa realizeze tintele de deficit stabilite pentru 2011 si 2012, dar a tinut sa precizeze ca unele dintre politicile de ajustare au fost contestate politic si juridic, fapt ce a impus recalibrarea semnificativa si frecventa a politicilor fiscale.

"A doua provocare a fost aceea de a incerca sa solutionam incertitudinile legate de structura, ajustare fiscala pentru perioada urmatoare. Autoritatile se angajeaza in continuare total sa realizeze tintele de deficit stabilite pentru 2011 si 2012, dar contestarea juridica si politica a unora dintre politicile de ajustare au creat incertitudini si au impus recalibrarea semnificativa si frecventa a politicilor fiscale. Spre exemplu, modificarile referitoare la TVA si impozitarea pensiilor, presiunile constatate de modificare a politicii salariale si a celei fiscale si contestarii in justitie a managementului economic rational continua sa pericliteze cu regularitate procesul de elaborare a politicilor economice. Suntem siguri ca guvernul va ajusta masurile sale de politici astfel incat sa poata realiza ebiectivele fiscale convenite, dar trebuie sa mentionez ca aceste incertitudini politice si juridice submineaza stabilitatea si afecteaza cresterea", a spus Franks.

Totodata, Jeffrey Franks a adaugat ca FMI se asteapta ca reforma pensiilor sa fie adoptata cat mai curand.

"A treia preocupare a fost aceea de a continua derularea programului de reforme structurale. Pentru ca acest program se apropie de final, trebuie sa ne asiguram ca sunt instituite masurile convenite pentru a se garanta stabilitatea fiscala si o mai buna crestere economica in viitor. Dintre actiunile importante ramase ne asteptam ca reforma pensiilor sa fie promulgata curand. Am ajuns la un acord final in ceea ce priveste reforma sistemului de salarizare in secotorul public, a doua runda a salarizarii unitare si ne asteptam ca aceasta sa intre in vigoare inainte de noul an bugetar. Autoritatile isi continua totodata reformele in domeniul administrarii fiscale, cu accent special pe persoanele fizice cu averi mari", a mai spus Franks.

#arierate, #crestere, #deficit, #economica, #fmi, #pensii, #reforma, #stabilitatea, #tinte , #stiri FMI