FMI, ingrijorat in privinta arieratelor

Sambata, 04 Septembrie 2010, ora 13:08
1320 citiri
FMI, ingrijorat in privinta arieratelor

FMI este foarte ingrijorat in privinta problemei arieratelor sectorului public, care afecteaza si sectorul privat si revenirea economiei, a declarat, sambata, seful misiunii institutiei financiare in Romania, Jeffrey Franks, transmite Mediafax.

"Suntem foarte ingrijorati in privinta problemei arieratelor si dupa cum stiti exista si o actiune precursoare in acest sens. Am lucrat progresiv.

Aceasta este o chestiune pe care vom continua sa o subliniem: a avea arierate in sectorul public nu face rau numai sectorului public, ci si celui privat si revenirii", a spus Franks, la un seminar organizat de BNR cu ocazia aniversarii a 130 de ani de activitate a institutiei. Potrivit oficialului FMI, Ministerul Finantelor are o rezerva de lichiditate (cash buffer) suficienta.

"Vom lucra foarte atent pentru a ne asigura ca exista un buffer suficient", a afirmat Franks, intrebat daca rezerva de lichiditate nu s-a diminuat dupa plata unor arierate. Ministerul Finantelor Publice a anuntat, joi, ca a aprobat deschideri de credite din bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate in valoare de un miliard de lei, din care 616,5 milioane lei vor fi acordate spitalelor si 383,5 milioane lei pentru plata medicamentelor.

"In zilele urmatoare se vor realiza deschideri de credite bugetare de inca 947 milioane lei, pentru plata datoriilor la medicamente, cu si fara contributie personala, la servicii medicale si la dispozitive medicale", anunta MFP. Plata datoriilor catre sistemul sanitar este necesara pentru eliberarea urmatoarei transe din acordul cu FMI, de 914 milioane euro.

Seful misiunii de evaluare a FMI a declarat la finele ultimei misiuni de evaluare ca board-ul FMI va aproba eliberarea urmatoarei transe, de 914 milioane euro, din acordul stand-by dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite, printre care figureaza si plata arieratelor.

Arieratele statului au ajuns la finele lunii iunie la doua miliarde de lei, aproape dublu fata de tinta stabilita in acordul cu FMI pentru jumatatea anului, de 1,09 miliarde lei, cresterea fata de luna martie fiind de 240 milioane lei.

Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut.

#fmi, #arierate, #franks , #stiri FMI