FMI intinde o mana de ajutor zonei euro - o noua linie de creditare

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 20:40
1610 citiri
FMI intinde o mana de ajutor zonei euro - o noua linie de creditare

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat crearea unor noi instrumente de finantare, inclusiv a unei linii de creditare pe termen de sase luni, pentru prevenirea extinderii crizelor economice si financiare.

"Am actionat rapid, iar noile instrumente ne vor permite sa reactionam mai rapid si mai eficient, in beneficiul tuturor membrilor", a declarat intr-un comunicat directorul general al FMI, Christine Lagarde.

FMI a aprobat infiintarea "Liniei de precautie si lichiditati", promisa la summit-ul G20 care a avut loc la Cannes la inceputul acestei luni.

"Linia de credit poate fi folosita ca sursa de lichiditati pe o perioada de sase luni, in vederea acoperirii necesarului pe termen scurt al balantei de plati", se arata in comunicat.

Aceasta linie poate fi utilizata si ca un aranjament pe 12-24 de luni, cu accesarea a pana la 1.000% din cota unui stat membru.

Mecanismul va inlocui un altul, creat in august 2010, "Linia de credit de precautie", de care a beneficiat un singur stat membru, Macedonia. Diferenta este ca linia de credit anterioara era conceputa ca o solutie de rezerva, in timp ce noua facilitate poate fi utilizata imediat.

Tarile care pot obtine o astfel de finantare sunt cele afectate de o criza, dar care au politici economice solide si se angajeaza sa le continue.

Lagarde a declarat la summit-ul de la Cannes ca Italia ar putea corespunde acestor criterii.

Fondul a aprobat totodata crearea unui instrument de finantare rapida pentru tarile care trebuie sa faca plati urgente in urma unor asa-numite socuri exogene, precum dezastrele naturale.

#FMI instrumente finantare, #linie creditare FMI , #stiri FMI