FMI isi creste puterea. Europa a ajuns la mana institutiei financiare?

Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 14:30
2465 citiri
FMI isi creste puterea. Europa a ajuns la mana institutiei financiare?

FMI incepe sa joace un rol din ce in ce mai important in eforturile Europei de a rezolva criza datoriilor suverane, sperand sa contracareze contagiunea care se raspandeste in intreaga lume si care pune in pericol cresterea la nivel mondial.

Incertitudinea se transforma in frustare si panica in randul politicienilor din afara Europei de vreme ce economii mari precum Italia, Franta si Spania intra sub atacul pietelor financiare iar stresul financiar se agraveaza, scrie Reuters.

Pana in prezent, Europa a incercat sa iasa din criza pe cont propriu, iar FMI a asistat doar ca partener de salvare in troica formata cu Comisia Europeana si BCE pentru salvarea statului elen.

Insa rabdarea statelor din afara Europei a ajuns la limita. Masurile adoptate in aceasta saptamana ar putea consolida rolul FMI in gestionarea crizei din Europa.

FMI a declarat in cursul zilei de joi ca nu va fi sustinut de catre oficialii UE sau BCE atunci cand va efectua o reviziure in profunzime a economiei Italiei si a reformelor fiscale si structurale necesare pentru a contracara criza, actiuni care va avea loc la sfarsitul lunii noiembrie.

Prin faptul ca va fi lasat singur, FMI isi va exercita rolul de lider si va insufla pietelor o mai mare incredere in economia italiana.

Dupa acest anunt a urmat o alta "mutare" surpriza - demisia directorului european al FMI, Antonio Borges. Acesta va fi inlocuit cu o persoana influenta, Reza Moghadam, care a lucrat pana acum in spatele "scenei" pentru a remodela insrumentele FMI de creditare si de consolidare a modului in care sunt monitorizate economiile.

Borges a motivat decizia cu motive personale. Luna trecuta, acesta a facut o declaratie cu privire la faptul ca FMI ar putea cumpara obligatiuni spaniole si italiene, alaturi de fondul de salvare din zona euro, declaratie vazuta ca o greseala de catre conducerea FMI.

De aceea, Borges a fost nevoit sa iasa cu o dezmintire prin care a precizat ca FMI va imprumuta tarile membre fiindca nu poate interveni pe pietele de obligatiuni.

Oficialii europeni au declarat joi ca au existat discutii despre creditarea FMI de catre BCE pentru a putea salva tarile mari din zona euro.

Pe de alta perte, tarile emergente, cum ar fi China, Rusia si Brazilia au precizat ca sunt dispuse sa ajute Europa numai in cazul in care finantarea acestora se va face prin intermediul FMI.

"Exista un grad ridicat de ingrijorare cu privire la Europa, insa tarile emergente si-au exprimat disponibilitatea de a spori resursele Fondului. In acest moment nu avem banii necesari pentru salvare", a declarat purtatorul de cuvant al FMI, David Hawley.

Federal Reserve, de asemenea, este extrem de ingrijorat cu privire la Europa si nu crede ca sistemul bancar ameican poate scapa neatins. Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geither a avertizat ca gestionarea necorespunzatoare a crizelor europene creste riscul de "default in cascada" si alte riscuri catastrofale.

Liderii europeni au sperat ca pot evita raspandirea contagiunii in zona prin infiintarea Fondului European de Stabilitate Financiara. Insa, 3 luni mai tarziu, dupa luarea acestei decizii, Fondul de stabilitate a esuat.

Miliardul de euro de care avea nevoie Fondul European de Stabilitate Financiara nu a fost primit, iar contagiunea financiara s-a raspandit cu rapiditate de la periferia zonei euro in centrul Europei si, de asemenea, catre tarile emergente vulnerabile.

Europa nu-si mai poate salva statele. Singurul creditor cu putere in acest moment a ramas FMI.

#FMI creditor europa, #salvare europa fmi, #criza datorii suverane europa, #FMI Italia , #stiri FMI