FMI isi dubleaza capitalul si modifica repartizarea puterilor

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 23:48
1460 citiri
FMI isi dubleaza capitalul si modifica repartizarea puterilor

Consiliul de administratie al Fondului Monetar International a adoptat reforma institutiei propusa de G20, prin care isi dubleaza capitalul si modifica repartizarea puterilor. 

Anuntul a fost facut de directorul general al FMI Dominique Strauss-Kahn.

Consiliul de administratie, instanta formata din reprezentanti din 24 de tari si grupuri de tari, a votat in favoarea acestei reforme, a indicat Strauss-Kahn intr-o conferinta de presa.

La 23 octombrie, la sfarsitul unei reuniuni la Gyeongju din Coreea de Sud, ministrii de finante si reprezentanti ai bancilor centrale ale G20 au indicat ca au cazut de acord asupra principiului unei "dublari a cotelor-parte" ce vor intari capitalul FMI.

Acest grup de tari bogate si emergente a indicat de asemenea ca tarile europene au acceptat sa reduca doua dintre locurile lor in consiliul de administratie.

De asemenea, "peste 6 la suta din drepturile de vot in interiorul FMI urmeaza a fi transferate de la tarile suprareprezentate, in principal tari bogate si producatoare de petrol, spre tari emergente subreprezentate", a adaugat Strauss-Kahn.

Prin aceasta reforma, 110 din cele 187 de state membre isi vor vedea de asemenea drepturile lor de vot sporite, a precizat el.

Reforma, cea mai mare din ultimii 20 de ani, care implica Fondul Monetar International, este considerata ca o cauza a crizei economice mondiale si va avea ca efect o reorganizare a politicilor monetare si a ierarhiei de putere financiara in lume. Decizia de reforma asa cum a fost propusa urmeaza acum sa fie transmisa consiliului guvernatorilor FMI, instanta ce regrupeaza cele 187 de state membre.

#FMI, #reforma, #G20, #capital , #stiri FMI