FMI isi recunoaste esecul

Duminica, 08 Martie 2009, ora 18:16
3666 citiri
FMI isi recunoaste esecul

Fondul Monetar International (FMI) a examinat foarte drastic greselile pe care le-a facut in identificarea factorilor ce au dus la criza financiara mondiala si a recunoscut ca a esuat in rolul de principal supraveghetor al sistemului financiar, relateaza Reuters.

Intr-o serie de documente ce trateaza concluziile initiale ale crizei, FMI a precizat ca supravegherea necoordonata si comunicarea ineficienta au facut ca institutia sa nu identifice si sa nu atraga atentia asupra riscurilor pe care le prezenta boom-ul mondial al creditelor, ce a dus la cea mai mare criza economica din ultimele decenii.

Institutia a mai specificat ca avertizarile facute inainte de criza, inclusive cele emise de FMI, au fost prea dispersate pentru a determina autoritatile sa actioneze sau pentru a duce la masuri economice colective.

In lunga lista a propriilor esecuri, FMI recunoaste ca sistemul sau de supraveghere ori a ratat ori a subestimat riscurile, in timp ce starea de calm din piata a fost sustinuta de evaluarile optimiste.

"Criza a fost un semnal de alarma pentru reevaluarea eficientei arhitecturii financiare internationale si in special a mecanismelor ce identifica riscurile", a declarat Reza Moghadam, director al departamentului de strategie si evaluare din cadrul FMI.

Mai multe tari, inclusiv economii emergente, au cerut timp indelungat o revizuire a sistemului de supraveghere FMI, sustinand ca acesta poate fi eficient numai cand institutia este dispusa sa isi spuna punctul de vedere atat cu privire la probleme ce afecteaza economiile emergente, cat si pe cele industrializate.

Moghadam a spus ca actuala criza a dezvaluit lipsuri nu numai in cadrul sistemului mondial de supraveghere, ci si in ceea ce priveste coordonarea politicilor monetare si reglementarea financiara internationala.

"Cu siguranta ca existau ingrijorari in legatura cu acumularea de riscuri in sistemul bancar american si in piata ipotecara", a anuntat FMI. "Cu toate acestea, avertizarile oficiale atat din interiorul, cat si din exteriorul Statelor Unite nu au fost suficient de clare, de detaliate sau de sumbre pentru a determina autoritatile sa ia masuri".

Fondul a precizat ca, desi a identificat multe riscuri posibile in rapoartele despre starea economiei mondiale, mesajele au fost adesea codate si integrate in discutii ample sau in liste intregi de temeri.

De asemenea, FMI a subestimat legatura dintre riscurile macroeconomice si evolutia pietelor interne si financiare.
 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#banci, #bani, #credite, #criza, #financiara, #fmi, #sua , #stiri FMI