FMI isi va schimba conditiile de creditare

Marti, 03 Martie 2009, ora 14:05
1866 citiri
FMI isi va schimba conditiile de creditare

Fondul Monetar International (FMI) intentioneaza sa-si schimbe politica de acordare a creditelor, urmand sa ofere credite pe termen scurt mai consistente si mai flexibile, in incercarea de a relaxa termenii facilitatii de finantare de urgenta, dupa ce tarile membre au respins conditiile initiale.

Ceea ce inseamna ca si Romania, in cazul in care s-ar decide sa apeleze la organismul financiar mondial pentru a trece mai usor peste criza economica, ar putea sa beneficieze de aceste noi conditii.

Printre conditiile impuse de FMI se numara ajustarea graduala a deficitului bugetar si conditii restrictive privind cheltuielile publice, masuri care intra deja in politica actualului guvern. In cazul in care Romania va obtine un imprumut de la FMI, va plati o dobanda calculata in functie de ratingul de tara.

Potrivit unor surse oficiale, boardul institutiei se gandeste sa extinda limita imprumuturilor la peste cinci ori cota contributiilor tarilor respective la FMI, informeaza Bloomberg.

Aceste modificari vin dupa ce, timp de patru luni, nu au existat cereri pentru acesta facilitate, pe care directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, o avea in vedere pentru statele emergente solide care au nevoie de fonduri pentru perioade scurte de timp.

Printre posibilele modificari aduse facilitatii de finantare de urgenta (Short-Term Liquidity Facility) se afla si faptul ca statele care se califica vor putea sa obtina fonduri pentru perioade mai lungi decat termenul initial de trei luni, au declarat oficialii.

'Punerea la punct a unei facilitati de lichiditate care functioneaza ar ajuta la modificarea imaginii FMI, asigurand ca institutia ramane importanta si pentru tarile stabile si responsabile', a declarat fostul economist sef al FMI, Michael Mussa.

'Fondul este dispus sa faca unele modificari pentru a face ca programul sa functioneze', a adaugat Mussa. Noua facilitate de lichiditate este unul dintre motivele pentru care Dominique Strauss-Kahn cere o injectie de resurse de la tarile membre ale FMI. Recent, fostul ministru francez de Finante a anuntat ca doreste dublarea capacitatii de creditare a FMI pana la 500 miliarde de dolari.

Propunerile vizand posibilele modificari aduse facilitatii de finantare de urgenta ar urma sa fie discutate la reuniunea liderilor din G20, ce va avea loc la inceputul lunii aprilie la Londra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, # schimbare, # conditii creditare, # romania, # deficit bugetar , #stiri FMI