FMI: Japonia nu are nevoie de ajutor pentru reconstructie

Vineri, 25 Martie 2011, ora 12:59
1656 citiri
FMI: Japonia nu are nevoie de ajutor pentru reconstructie

Fondul Monetar International (FMI) considera ca economia Japoniei este suficient de puternica pentru a face fata costurilor reconstructiei in urma cutremurului devastator din 11 martie, relateaza BBC News, transmite NewsIn.

Seful Diviziei Asia Pacific a FMI, Ken Kang, a declarat: "In ciuda pagubelor importante, suntem de parere ca Japonia poate gestiona costurile economice."

Totusi, problema alimentarii cu curent electric ar putea complica lucrurile, a fost de parere Kang, care a subliniat ca restabilirea sistemului energetic si alocarea de fonduri pentru reconstructie de catre guvern sunt cruciale pentru reluarea cresterii economice.

Tara a rationalizat consumul de energie electrica, pentru prima data dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial si a intrerupt productia anumitor bunuri, cum ar fi componente pentru calculatoare si autoturisme.

Cifrele furnizate recent de autoritatile nipone arata ca economia tarii s-a contractat cu 1,3% in primele trei luni ale anului, in timp ce cresterea economica pentru intreg anul 2010 a fost de 3,9%.

Guvernul de la Tokyo a estimat la 309 miliarde de euro costurile reconstructiei in urma cutremurului din 11 martie.

Seful misiunii FMI in Japonia, Mahmoud Pradhan, a apreciat nivelul ridicat al economiilor populatiei, mentionand ca tara are un fond de economii care ii permite sa finanteze reconstructia.

Cei doi oficiali ai FMI au laudat institutiile japoneze, in mod special Banca Japoniei, pentru reactia lor "decisiva si rapida" la urmarile cutremurului.

Acestia au mai declarat ca guvernul nipon nu are nevoie de ajutor extern nici pentru a face fata impactului pe termen lung al dezastrului asupra economiei sau cresterii pretului materiilor prime.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#japonia, #reconstructie, #ajutor, #cutremur, #tsunami , #stiri FMI