FMI, mai flexibil cu Turcia

Luni, 16 Martie 2009, ora 09:35
1923 citiri
FMI, mai flexibil cu Turcia

Fondul Monetar International (FMI) a flexibilizat conditiile impuse pentru acordarea unui imprumut Turciei, pe fondul crizei economice mondiale, a anuntat duminica ministrul turc al economiei Mehmet Simsek citat de AFP.

"FMI a dat dovada de flexibilitate in ceea ce priveste unele probleme. O evaluare continua in ceea ce priveste altele", a spus Simsek la intoarcerea de la o reuniune a G20 organizata la Londra.

A fost incheiat un acord pentru "accelerarea acestor evaluari si pentru a determina pozitiile asupra acestor probleme in decurs de cateva saptamani", a spus ministrul, care s-a intalnit cu directorul general al FMI, francezul Dominique Strauss-Kahn.

Principalele puncte in care Ankara si FMI nu au ajuns la un acord se refera la amploarea masurilor de austeritate pe care Turcia urmeaza sa le puna in aplicare in schimbul imprumutului si la reformele dorite de FMI in materie de finante publice, a explicat Simsek.

Masurile de rigoare recomandate de FMI reprezinta cel mai delicat subiect.

"Avem o atitudine constructiva in ceea ce priveste aceasta problema si asteptam aceeasi abordare si din partea FMI", a spus ministrul.

Guvernul premierului Recep Tayyip Erdogan face obiectul unr critici aprinse, pentru a ca a crescut cheltuieilile publice inainte de alegerile locale din 29 martie, in pofida efectelor negative ale crizei mondiale asupra economiei turce.

O serie de analisti sunt de parere ca Guvernul treneaza discutiile cu FMI, care va impune masuri de austeritate, pentru ca acordul sa fie incheiat dupa alegerile locale, o critica pe care Ankara a respins-o, insa.

Nici Turcia, nici FMI nu au precizat suma la care se ridica imprumutul respectiv, dar unii specialisti speculeaza ca ar putea fi vorba de circa 20 de miliarde de dolari (15,4 miliarde de euro), Noul imprumut urmeaza sa inlocuiasca o linie de credit de 10 miliarde de dolari (7,7 miliarde de euro), care va expira in mai 2008.

Dupa mai multi ani in care a inregistrat creserti de 5%, pana la 10%, Turcia este afectata in prezent de criza mondiala. Economistii estimeaza ca numarul somerilor ar putea creste cu 500.000 in 2009, pe langa cele 2,6 milioane care nu au in prezent un loc de munca (10,9% din populatia activa). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI, #Turcia, #criza, #recesiune, #someri , #stiri FMI