FMI ne taie din optimism. Prognozele de crestere economica, sub asteptari

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 16:39
1760 citiri
FMI ne taie din optimism. Prognozele de crestere economica, sub asteptari

FMI a revizuit negativ prognoza de crestere economica pe 20111 pentru toate marile economii ale lumii, conform Mediafax. Vezi ce spune Fondul despre evolutia Romaniei.

Pentru anul urmator, fondul a modificat prognoza pentru expansiunea economiei globale de la 4,5% in iunie la 4%, se arata in raportul Perspectiva Economiei Globale.

In privinta Romaniei, FMI a mentinut estimarile de crestere la 1,5% pentru acest an si 3,5% pentru anul umator. La incheierea misiunii FMI la Bucuresti de la sfarsitul lunii iunie, institutia financiara a anuntat 1,5% pentru acest an si 3,5-4% pentru anul urmator. Fondul anticipeaza un avans mediu anual al preturilor de consum in Romania de 6,4% in acest an si 4,3% anul urmator, respectiv o majorare foarte usoara a deficitului de cont curent de la 4,5% in acest an la 4,6% in 2012. Somajul este estimat la 5% pentru anul in curs, fata de 7,6% in 2010, respectiv la 4,8% anul urmator.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, luni, ca Romania trebuie sa-si revizuiasca prognoza de crestere economica, asa cum fac in aceasta perioada toate tarile europene.

"Din cauza incetinirii cresterii economice la nivel mondial, toate tarile trebuie sa faca aceasta revizuire, iar Romania nu va fi scutita de acest lucru", a spus Ialomitianu.

Intrebat care sunt noile prognoze, Ialomitianu a raspuns: "Noi facem analize si decizia o luam impreuna cu FMI si Comisia Europeana, pentru ca suntem intr-un acord cu FMI si suntem parteneri si acolo vom lua o decizie".

Potrivit raportului, FMI a inrautatit estimarile de crestere economica si pentru Uniunea Europeana, de la 2% la 1,7% pentru acest an si de la 2,1% la 1,4% pentru anul urmator. In Europa Centrala si de Est, avansul economiei ar urma sa fie mai mic cu un punct procentual in acest an, de 4,3%, si cu 0,5 puncte in 2012, respectiv de 2,7%.

Fondul a revizuit in scadere prognozele pentru marile economii dezvoltate, precum SUA, Germania, Franta, Italia, Japonia si Marea Britanie, dar si pentru noile "forte" economice ale lumii, respectiv China, India, Rusia si Brazilia.

Institutia si-a redus asteptarile cel mai puternic in privinta SUA, unde anticipeaza in prezent o crestere de 1,5% in acest an, fata de 2,5% in iunie, si de 1,8% pentru 2012, in comparatie cu estimarea de 2,7% din iunie.

Pentru marile economii europene, revizuirea negativa se situeaza la 0,4-0,5 puncte procentuale in acest an. Germania va inregistra in acest an cea mai mare crestere din randul principalelor economii europene, de 2,7%, urmata de Franta, cu 1,7%, Marea Britanie, cu 1,1%, si Italia, cu 0,6%. Pentru anul urmator, FMI anticipeaza un avans al PIB de 1,3% in Germania, 1,6% in Marea Britanie, 1,4% in Franta si 0,3% in Italia.

Deficitele bugetare si datoriile mari, scaderea productiei si tensiunile in crestere de pe pietele financiare afecteaza economia in Europa dezvoltata, potivit raportului. In plus, exista o tranzitie catre o diferentiere mai clara intre riscurile datoriei suverane a statelor din zona euro. In afara uniunii monetare, multe economii din Europa Centrala si de Est inregistreaza o rvenire puternica din recesiune. Chiar si in acest context, fondul se asteapta la o incetinire a activitatii in cea mai mare parte a Europei. Raspunsul liderilor din zona euro la criza datoriilor suverane va modela perspectivele pe termen scurt ale Europei, noteaza FMI.

Din randul marilor tari emergente, China va avea, atat in acest an cat si in 2012 cele mai accelerate cresteri, de 9,5%, respectiv 9%. In iunie, Fondul estima cresteri de 9,6% pentru China in acest an si de 9,5% in anul urmator.

Economia Indiei va avansa cu 7,8% in acest an si cu 7,5% in 2012, cea a Rusiei cu 4,3%, respectiv 4,1%, iar cea a Braziliei cu 3,8% si 3,6%.

La nivelul Europei emergente, Turcia va avea cea mai buna crestere in acest an, de 6,6%, urmata de Polonia, cu 3,8%. Totodata, economia Bulgariei va avansa cu 2,5%, cea a Serbiei cu 2%, iar cea a Ungariei cu 1,8%. Pentru anul urmator, cresterea economica se va accelera la 3% in Bulgaria si la 3% in Serbia, in timp ce in Turcia va incetini la 2,2%, in Polonia la 3%, iar in Ungaria la 1,7%.

#crestere economica, #fmi, #pib, #prognoza crestere economica , #stiri FMI