"FMI ne va da banii daca partidele isi asuma tintele pe 2010"

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 16:07
1503 citiri
"FMI ne va da banii daca partidele isi asuma tintele pe 2010"

FMI va acorda cea de-a treia transa Romaniei in acest an daca partidele politice vor adopta un act normativ in Parlament prin care isi asuma tintele macroeconomice si fiscale convenite de Romania pentru 2010, a declarat joi, pentru NewsIn, prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan.

Principala tinta din acordul cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana este cea de deficit bugetar, care nu trebuie sa depaseasca anul viitor 5,9% din PIB, a amintit liderul democrat-liberal, care propune aceasta solutie in conditiile in care transa a treia de la FMI si cea de-a doua de la CE depind de adoptarea in acest an a legii bugetului pe 2010, care trebuie sa cuprinda tintele convenite pentru 2010.

Insa guvernul demis nu poate trimite in Parlament proiectul de buget, iar criza politica ar putea intarzia votarea in Parlament unui nou guvern, cu atributii complete.

"Reprezentantii FMI nu pot prezenta conducerii institutiei hartii semnate cu sefii partidelor politice din Romania, in care acestia sa-si asume respectarea indicatorilor macroeconomici conveniti pentru acest an si pentru 2010, pentru ca aceste documente nu au nicio valoare juridica in fata departamentului legal din cadrul FMI. Fondul nu discuta nici cu partidele politice si nici cu sindicatele, ci el lucreaza doar cu guvernul unei tari si cu Banca Nationala", a afirmat Stolojan.

"In schimb, partidele politice pot sa initieze un proiect de lege in care sa se regaseasca indicatorii conveniti cu Fondul, inclusiv tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru 2010, ce urmeaza a fi respectati ulterior, la construirea bugetului pe anul viitor.

Cu aceasta lege trecuta de Parlament, bordul FMI poate vota in favoarea acordarii celei de-a treia transe Romaniei in acest an", considera el.

Stolojan a afirmat ca aceasta decizie ar putea rezulta si in urma discutiilor care vor avea loc in aceasta seara intre premierul Emil Boc si reprezentantii FMI, proiectul de lege urmand a fi depus la Parlament de reprezentantii PD-L pentru a fi adoptat in regim de urgenta.

"In ce priveste celelalte legi ce au fost convenite cu FMI, intre care Legea unitara a salarizarii, ce trebuia sa fie promulgata pana la 31 decembrie, se poate discuta cu expertii organismenlor internationale o amanare a termenelor de adoptare a acestora", a mai spus Stolojan.

 

#buget, #deficit, #fmi, #stolojan, #tinte, #transa , #stiri FMI