FMI: Nu dati vina pe noi

Vineri, 07 Mai 2010, ora 12:45
2144 citiri
FMI: Nu dati vina pe noi

Fondul Monetar International (FMI) nu a insistat pentru reducerea salariilor bugetarilor din Romania, alegerea apartinand autoritatilor de la Bucuresti, potrivit blogului Wall Street Journal (WSJ), care citeaza un comunicat transmis noaptea trecuta de Fond.

Simtindu-se poate putin ranit de reactia de pe piete si de pe strazile Atenei, FMI a transmis un comunicat in care sustine ca nu a insistat pentru noi reduceri ale salariilor din Romania, scrie jurnalistul Bob Davis pe blogurile WSJ.

"Acest pachet a fost elaborat de autoritatile romane si nu a fost propus de FMI. Echipa Fondului din Bucuresti il va examina in cadrul discutiilor care au loc", se spune in comunicatul FMI, transmis dupa inchiderea pietei bursiere din SUA, potrivit blogului WSJ. Comunicatul nu apare pe nicio platforma de comunicare a FMI.

Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii din Romania ai Fondului au declarat ca nu au cunostinta despre aparitia unui astfel de document.

"FMI si partenerii sai europeni vand acum un pachet de imprumuturi de 110 miliarde euro Greciei, previzionand de asemenea reduceri mari ale salariilor si pensiilor bugetare, idee care se confrunta cu atat de multa opozitie incat pietele se intreaba daca grecii de rand vor putea suporta durerea", scrie jurnalistul WSJ.

Presedintele Traian Basescu a anuntat insa joi seara ca vor fi reduse fondul de salarii bugetare cu 25%, pensiile cu 15% si ca vor scadea "masiv subventiile".

Seful statului a mentionat si ca ajutorul de somaj va scadea cu 15%.

Romania are in derulare un acord de imprumut extern cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale in valoare de 20 miliarde euro.

O misiune FMI se afla in aceasta saptamana la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic care conditioneaza imprumuturile.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#basescu, #fmi, #reducere, #salarii, #vina , #stiri FMI