"FMI nu ne da banii fara Legea pensiilor si cea a salarizarii unice"

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 12:40
2374 citiri
"FMI nu ne da banii fara Legea pensiilor si cea a salarizarii unice"

Liderul PNL, Crin Antonescu, a afirmat, dupa o intalnire cu delegatiile FMI, CE si BM, ca aceste institutii au anuntat ca nu pot elibera transele de bani daca pana la jumatatea lui decembrie nu se rezolva chestiuni precum adoptarea Legii pensiilor si salarizarii unice, sau un buget cu deficit de 5,9%.

"Domniile lor ne-au facut cunoscuta pozitia pe care o au si care e una foarte transanta: fie intr-un timp foarte scurt, pana spre jumatatea lunii decembrie se rezolva cateva chestiuni pe care le-au convenit cu fostul Guvern si anume un buget, un proiect de buget care sa aiba deficit de 5,9 %, adoptarea Legii pensiilor, Legii responsabilitatii fiscale, Legii unice a salarizarii in acest timp, fie revin in ianuarie dupa ce situatia politica din Romania se presupune a se aseza.

Insa in aceste conditii nici FMI - care acum ar putea elibera o transa - si evident nici celelalte doua institutii nu vor da bani Romaniei", a detaliat Antonescu concluziile intalnirii.

Antonescu a mai spus ca liberalii isi pot asuma responsabilitatea, daca depinde de ei, in privinta adoptarii cat mai rapide a unui proiect de buget pe anul 2010, si a aducerii cat mai repede in discutie a legii unice a salarizarii si a legii unitare a pensiilor.

"Daca depinde de noi ca un buget sa fie repede adoptat, ca aceste legi sa fie aduse in discutie, din punctul acesta de vedere, ne putem asuma responsabilitatea", a precizat el, adaugand ca o noua intalnire a PNL cu delegatia FMI va avea loc la inceputul saptamanii viitoare.

PNL a transmis insa ca nu este de acord cu unele conditii ale organizatiilor internationale, in special cu legile promise de Emil Boc, a mai spus Antonescu. "Sigur ca acum solutia ar fi ca in cadrul aceste misiuni Fondul sa constate un consens al clasei politice.

Noi suntem dispusi sa continuam aceste discutii, vom mai avea o intalnire la inceputul saptamanii viitoare in care noi sa ne putem asuma responsabilitatea pentru ceea ce e de facut de acum incolo.

E clar insa ca punctele noastre de vedere difera asupra Legii pensiilor, de pilda, asupra unor aspecte din Legea salarizarii, ca nu noi suntem de vina ca n-avem un guvern in acest moment", a spus Antonescu.

Liberalul a acuzat Cabinetul Boc pentru faptul ca nu a fost capabil sa respecte angajamentele asumate fata de institutiile financiare internationale si ca a admis de-abia in ultima vreme ca, fara banii Fondului si ai Bancii Mondiale, nu poate asigura plata la timp a salariilor si a pensiilor.

"E momentul ca cele doua partide care au guvernat si au incheiat acest acord pe care nu l-au facut public si nu l-au putut respecta sa-si asume responsabilitatea.

In ceea ce ne priveste, noi am spus: nu noi am incheiat acordul, ca nici in ziua de azi nu cunoastem acordul cu toate anexele sale, ca din punctul nostru de vedere nici nu am fost consultati si nici nu am impiedicat fostul guvern sa-si asume raspunderea si sa vina, noi chiar i-am cerut, cu un proiect de buget", a apreciat liderul PNL.

Liberalii sustin ca lipsa unui guvern cu atributii depline se datoreaza presedintelui Basescu in conditiile in care o majoritate parlamentara a venit cu un candidat la postul de premier, a mai spus presedintele PNL.

De asemenea, responsabilitatea pentru amanarea aplicarii Legii salarizarii unice revine Curtii Constitutionale care a amanat pana dupa alegeri, "dupa un obicei traditional", solutionarea sesizarii de neconstitutionalitate.

Pe de alta parte, liberalii mai spun ca nu pot renunta la prevederi din propriul program.

"Cred in nevoia unor reduceri de taxe in 2010, a unor politici fiscale care sa dea sansa economiei sa se dezvolte. Daca depinde de noi ca un buget sa fie repede asumat, ca aceste legi sa fie aduse in discutie si corectate, din punctul acesta de vedere, ne putem asuma responsabilitatea", a declarat Crin Antonescu.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat miercuri seara ca urmeaza sa poarte discutii "cu diferiti lideri politici", asa cum s-a intamplat si la evaluari anterioare ale Fondului.

"Am avut o prima discutie buna cu autoritatile romane", a afirmat Franks, in urma intalnirii de la Ministerul Finantelor.

Intrebat daca Fondul va purta discutii cu partidele politice pentru a primi garantii in sensul respectarii programului convenit, Franks a raspuns ca urmeaza sa se vada cu diferiti lideri politici, asa cum reprezentantii FMI au mai facut si in trecut.

Misiunea Fondului Monetar International (FMI), aflata in Romania in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, a inceput miercuri primele discutii cu autoritatile romane.

Misiunea se afla la Bucuresti pentru a initia discutiile cu autoritatile romane privind a doua evaluare din cadrul acordului de finantare, dar noi consultari ar putea fi necesare dupa formarea unui nou guvern, potrivit unui comunicat anterior al Fondului. 

#antonescu, #fmi, #legea, #pensiilor, #salarizarii , #stiri FMI