FMI nu poate salva Spania si Italia

Vineri, 05 August 2011, ora 00:33
1512 citiri
FMI nu poate salva Spania si Italia

FMI, care dispune de fonduri de 280 de miliarde de euro, insuficiente pentru a ajuta Italia si Spania, se intreaba daca o implicare va risca banii si credibilitatea institutiei, informeaza Mediafax.

Odata cu agravarea crizei din zona euro, FMI se intreaba daca o implicare mai puternica va risca banii si credibilitatea institutiei, noteaza cotidianul britanic Financial Times. 

Daca se mentine modelul folosit pentru Grecia, Irlanda si Porrtugalia, Fondul abia ar avea bani sa ajute Spania , in timp ce pentru Italia nici nu s-ar pune problema, din cauza resurselor limitate.

Totusi, din cauza nevoii disperate de credibilitate a zonei euro, credibilitate care, considera unii investitori, ar putea fi asigurata de FMI,

Fondul ar putea prelua rolul principal in a impune condtii tarilor creditate, in timp ce isi reduce contributia financiara.

Spania este un candidat mai bun pentru ajutorul FMI decat Grecia, noteaza publicatia, intrucat are un nivel relativ scazut al datoriei raportate la PIB.

Potrivit primelor estimari, o contributie a FMI la un pachet de sprijin pentru Spania s-ar ridica la 200-300 de miliarde de euro, in timp ce institutia are disponibile in prezent fonduri de circa 280 miliarde de euro.

O posibilitate pentru Spania ar fi si o linie flexibila de creditare, instrument lansat de Fond pentru statele cu probleme ale balantei de plati, dar cu economie solida.

Italia este, insa, prea mare pentru ca FMI sa aiba o contributie serioasa. Unii experti sustin chiar ca daca Italia ajunge intr-o criza de fonduri, atunci problema este deja una la nivelul intregii Europe, iar solutia nu mai poate fi individuala.

"FMI poate sustine economii medii si mici. Nu poate sprijini zona euro. Asta va trebui sa fie treaba Bancii Centrale Europene", considera Domenico Lombardi, fost reprezentant al Italiei la FMI.

Orice implicare a FMI in Spania si Italia va fi privita cu suspiciune de unele state emergente, insa zona euro trebuie sa importe credibilitate de undeva. Daca liderii zonei euro isi vor inghiti mandria si vor permite FMI sa aiba mai multa putere pentru mai putini bani ramane de vazut, noteaza Financial Times.

#fmi, #criza italia, #criza spania, #zona euro, #datorii italia, #criza zona euro , #stiri FMI