FMI nu stie sigur daca livreaza urmatoarele doua transe

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 10:57
1054 citiri
FMI nu stie sigur daca livreaza urmatoarele doua transe

Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, a declarat, joi, ca o decizie in privinta eliberarii a jumatate din urmatoarele doua transe catre bugetul de stat nu a fost luata inca, acest lucru urmand sa fie stabilit dupa discutiile din urmatoarele zile.

La ora transmiterii acestei stiri, Franks se afla intr-o intalnire cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, mentioneaza Mediafax.

O misiune a FMI, condusa de Franks, se afla in perioada 20-27 ianuarie in Romania pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii a doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde de euro.

O misiune a FMI s-a aflat la Bucuresti, in perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar Romania nu a indeplinit toate conditiile pentru finalizarea procedurii.

Ulterior, in decembrie, o misiune a FMI s-a aflat la Bucuresti pentru discutii tehnice in ceea ce priveste bugetul pe 2010, insa incheierea evaluarii, necesara pentru acordarea celei de-a treia transe, a fost amanata pentru luna ianuarie.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

La inceputul lunii mai, FMI a virat prima transa din imprumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar in luna septembrie a acordat si banii aferenti celei de-a doua transe din imprumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumatate au intrat la rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei si jumatate in contul Trezoreriei statului aflat la BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, #transa, #imprumut, #buget , #stiri FMI