"FMI nu va da cu usurinta a treia rata "

Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 11:58
1815 citiri
"FMI nu va da cu usurinta a treia rata "

Analistii ING Bank Romania considera ca Romania nu are garantia ca va primi cu usurinta a treia transa din imprumutul de la FMI si dau exemplul Letoniei, in cazul careia institutia financiara internationala a amanat cu cinci luni alocarea unei parti din finantare, dupa prabusirea guvernului.

"Prin comparatie, cand guvernul s-a prabusit in Letonia in februarie 2009, FMI a intarziat plata transei de bani din martie pana in august . Fondurile au fost virate dupa ce au fost aprobate masuri de austeritate suplimentare in bugetul pentru 2010. Deci chiar si atunci FMI a pus un accent puternic pe planurile bugetare pentru 2010. In acelasi timp, FMI ar putea adopta din nou o abordare mai blanda fata de Romania", se arata intr-un raport al analistilor ING Bank Romania.


Acestia mentioneaza ca Romania nu a aprobat un buget pentru 2010, iar aceasta situatie va continua pana la formarea unui nou guvern.


Economistii bancii considera ca posibilitatea majorarii deficitului bugetar se mentine si "hazardul moral" al politicienilor romani ar putea creste ca rezultat al ingaduintei FMI.


Potrivit teoriei economice, hazardul moral este situatia in care o persoana sau o institutie isi asuma riscuri mai mari decat in mod normal intrucat o parte din acestea sunt transferate altei parti, in baza unui contract.


Totodata, analistii ING Bank cred ca venirea misiunii FMI la Bucuresti pentru a doua revizuire a acordului stand-by este o incercare a institutiei financiare internationale de a calma pietele, in conditiile in care temerile privind intarzierea transei ar conduce la majorarea primei de risc pentru Romania si la intensificarea presiunilor de depreciere asupra leului.


"Decizia FMI de a incepe a doua revizuire a acordului ar trebui sa calmeze pietele locale pe termen scurt", concluzioneaza analistii ING Bank Romania.


#buget, #fmi, #imprumut, #ing, #romania, #transa , #stiri FMI