FMI: Nu va puteti astepta ca somajul sa scada rapid!

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 18:37
965 citiri
FMI: Nu va puteti astepta ca somajul sa scada rapid!

Somajul ar putea incepe sa scada dupa cel putin opt luni, a declarat, luni, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, potrivit AFP.

"Ar trebui sa asteptam intre 8 si 12 luni pentru ca somajul sa se diminueze. Chiar daca cifrele de crestere sunt bune, nu va puteti astepta ca somajul sa scada rapid", a spus Strauss-Kahn la o conferinta de presa din cadrul adunarii generale a FMI si Bancii Mondiale si a adaugat ca iesirea din criza va diferi de la o tara la alta.

Seful FMI a mai avertizat ca redresarea economica este "fragila" si ca este prea devreme sa afirme ca s-a incheiat criza. "Inca exista riscuri, dar cred ca scenariul pe care l-am realizat e bun, adica o redresare fragila, dar care ar urma sa devina mai puternica in lunile urmatoare.

Deci sunt riscuri si nu e momentul pentru un exces de optimism. Diferenta intre redresarea economica si varful somajului poate ajunge pana la 14 luni", a mai spus Strauss-Kahn. FMI a anuntat joia trecuta prognoza de crestere mondiala pentru 2010, dar a avertizat ca redresarea va fi lenta in cele mai multe regiuni ale lumii si ca somajul va continua sa creasca.

FMI anticipeaza ca rata somajului va ajunge in 2010 la 10,1% in SUA, 11,7% in zona euro (din care 10,7% in Germania, 10,3% in Franta, 10,5% in Italia si 20,2% in Spania), 6,1% in Japonia si 9,3% in Marea Britanie. 

#fmi, #somaj, #criza, #luni , #stiri FMI