FMI: o piata financiara unica va stimula cresterea economica in UE

Luni, 19 Februarie 2007, ora 17:00
869 citiri

Uniunea Europeana trebuie sa integreze mai bine pietele financiare pentru a accelera cresterea economica, a declarat, luni, directorul Fondului Monetar International (FMI) pentru spatiul european, Michael Deppler, citat de Reuters.

"Suntem ingrijorati in privinta dezvoltarii sistemului financiar in Europa, din punctul de vedere al intaririi eficientei economiei europene", a declarat Deppler, cu ocazia unui seminar pentru domeniul bancar, organizat de Parlamentul European. Acesta a adaugat ca "integrarea financiara in Europa este un element critic pentru a sustine cresterea".

Seful FMI pentru spatiul european a mai spus ca fragmentarea pietelor financiare europene este responsabila in mare masura pentru plafonarea cresterii productivitatii in zona euro la un ritm inferior celui din Statele Unite. Acesta a incriminat, mai ales, serviciile pentru populatie ale bancilor si pietele de capital din Europa. "Este o problema si una care trebuie sa fie abordata", a continuat Deppler, care a afirmat ca cel mai mare obstacol catre o piata financiara integrata in Europa este reprezentat de multitudinea de sisteme de reglementare nationale diferite, precum in cazul conturilor de economii.

"Existenta unor reglementari nationale specifice si a sistemelor de taxare particulare, la nivel national, segmenteaza in mod deosebit piata de conturi de economii pe teritoriul Europei", a mai spus Deppler. Oficialul a apreciat ca integrarea pietelor financiare in Europa nu este suficienta pentru impulsionarea cresterii, insa este o conditie necesara pentru aceasta.

UE a introdus 42 de masuri pentru a crea o piata financiara unica, cu scopul de a usura eforturile investitorilor de a achizitiona si vinde actiuni si obligatiuni in toate cele 27 de state membre UE, insa executivul european a apreciat ca se afla abia la jumatatea drumului catre o integrare completa.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)