FMI: Programul cu Islanda este un exemplu de succes pentru tarile in criza

Luni, 13 August 2012, ora 15:10
1391 citiri
FMI: Programul cu Islanda este un exemplu de succes pentru tarile in criza

Islanda este o lectie de succes pentru tarile care se confrunta cu dificultati in urma programelor de sprijin, in conditiile in care acordul convenit cu Fondul Monetar International a condus la o relansare surprinzatoare a economiei islandeze, a declarat luni seful misiunii FMI, Daria V. Zakharova.

Angajamentul Islandei fata de programul convenit cu FMI, decizia de a transfera pierderile catre detinatorii de obligatiuni si nu catre contribuabili si decizia de a proteja sistemul de asistenta sociala (care a reusit sa-i protejeze de saracie pe cei fara un loc de munca) au fost factorii care au propulsat Islanda de la colaps la relansare, sustine reprezentantul FMI, citat Bloomberg.

"Fiecare program este diferit si se adreseaza unor situatii diferite astfel ca nu le putem compara direct. Considerand insa amploarea crizei la finele lui 2008, revenirea Islandei a fost una impresionanta", a declarat Daria V. Zakharova.

Economia islandeza va inregistra o crestere de 2,4%

In primavara FMI estima ca economia islandeza va inregistra in acest an o crestere de 2,4% comparativ cu o contractie de 0,3% in cazul zonei euro.

In 2008, cand bancile islandeze s-au prabusit sub povara unor datorii de 10 ori mai mari decat economia islandeza, guvernul de la Reykjavik a refuzat sa-i protejeze pe creditorii bancilor. Decizia ulterioara a Islandei de a se proteja impotriva iesirilor de capital prin restrangerea miscarilor valutare a permis guvernului sa respinga atacurile speculative si sa se concentreze pe sprijinirea gospodariilor si companiilor.

De asemenea, deprecierea cu 80% a coroanei islandeze fata de euro in 2008 a permis transformarea deficitului comercial intr-un surplus pana la finele aceluiasi an. Rata somajului, care intre 2007 si 2010 a crescut de noua ori, a revenit la 4,8% in luna iunie la varful de 9,3% in urma cu doi ani.

"Faptul ca Islanda a reusit sa-si pastreze sistemul de asigurari sociale pe fondul unei consolidari fiscale considerabile este unul din cele mai mari succese inregistrate de guvernul islandez in cadrul acestui program", a apreciat Zakharova. Aceasta a adaugat ca in perioada urmatoare principala provocare cu care se vor confrunta autoritatile islandeze va fi eliminarea controalelor de capital.

Potrivit datelor publicate pe site-ul FMI, in luna martie a acestui an Fondul avea programe cu 11 tari europene, programe reprezentand 65% din fondurile sale. Cu toate acestea guvernele din zoan euro au avut dificultati in a respecta masurile de austeritate incluse in programele convenite cu FMI si UE, ceea ce a condus la revizuirea termenilor si prelungirea termenelor limita in cazul Greciei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI program Islanda, #economie Islanda imprumut FMI, #program imprumut Islanda , #stiri FMI