FMI promite ca va ajuta Grecia

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 11:57
1133 citiri
FMI promite ca va ajuta Grecia

Fondul Monetar International (FMI) a promis vineri ca va ajuta Grecia sa-si depaseasca dificultatile financiar-fiscale "asa cum vor considera adecvat autoritatile elene", transmite Reuters. 

FMI a transmis Atenei "un mesaj clar de solidaritate", alaturandu-se liderilor Uniunii Europene in angajamentul de a sprijini Grecia.

Insa nici Fondul, nici UE nu au prezentat planuri sau masuri clare de ajutor, propagand un nou val de incertitudine pe pietele financiare, care a afectat atat moneda euro, cat si obligatiunile de stat ale Greciei, potrivit Mediafax.

"Suntem dispusi si aveam capacitatea sa ajutam Grecia asa cum vor considera adecvat autoritatile elene", a declarat John Lipsky, prim director executiv adjunct al FMI, aflat la Mumbai, in India, pentru o conferinta internationala a bancilor centrale.

Surse apropiate structurilor europene au declarat joi pentru Reuters ca programul de sustinere a Greciei ar putea consta in expertiza FMI in zona pachetelor de bailout, combinata cu finantare din partea statelor din zona euro, fara imprumuturi de la institutia financiara internationala.

Vineri, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat ca BCE si Comisia Europeana vor colabora strans pentru monitorizarea situatiei din Grecia si pentru redactarea si propunerea unor "masuri suplimentare necesare".

Ziarul britanic The Guardian considera ca Germania este de vina pentru "progresul limitat" reusit de liderii UE la summit-ul de joi in privinta Greciei.

Potrivit surselor citate de publciatie, cancelarul german Angela Merkel a blocat lucrarile la un plan concret de ajutor financiar extern. 

#autoritati, #elene, #fmi, #grecia, #sprijin , #stiri FMI