FMI propune introducerea a doua taxe globale in sistemul bancar

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 11:23
1434 citiri
FMI propune introducerea a doua taxe globale in sistemul bancar

Fondul Monetar International (FMI) a propus introducerea a doua noi taxe in sistemul bancar, dintre care una pe profituri, care sa acopere costurile oricaror noi interventii guvernamentale necesare in sprijinul bancilor, potrivit unui raport destinat statelor G20, preluat de Reuters, informeaza Mediafax.

Ministrul britanic al Finantelor, Alistair Darling, a salutat raportul FMI si a afirmat ca institutiile financiare "trebuie sa rasplateasca cumva societatile in care opereaza".

Pe de alta parte, grupurile de lobby din industria bancara s-au aratat ingrijorate ca noile taxe ar putea afecta competitivitatea.

"Vrem ca propunerile sa fie aprobate cat mai curand posibil. Cred ca sunt toate sansele sa se ajunga la un acord. Acesta ar putea sa nu aiba chiar aceeasi forma ca propunerile FMI", a spus Darling la postul de televiziune BBC.

Ministrii Finantelor si sefii bancilor centrale din statele G20 se vor intalni joi si vineri la Washington, cu ocazia reuniunilor FMI/Banca Mondiala, unde vor pregati summit-ului G20 din 26-27 iunie de la Toronto.

Totusi, o intelegere este putin probabila in aceasta saptamana, mai ales tinand cont ca sosirea delegatiilor europene in SUA este incerta din cauza restrictiilor de zbor cauzate de norul de cenusa vulcanica de deasupra Europei.

Propusa initial de premierul britanic Gordon Brown, taxa globala asupra bancilor a castigat tot mai mult sprijin in Europa si Statele Unite, unde politicienii incearca sa tempereze nemultumirea opiniei publice privind profiturile uriase si salariile disproportionate din sistemul bancar, dar si sa recupereze miile de miliarde de dolari cheltuite de guvernele din intreaga lume pentru salvarea institutiilor financiare de la colaps.

FMI a precizat ca raportul este interimar, iar versiunea finala va fi prezentata liderilor G20 in luna iunie.

Fondul estimeaza ca statele G20 au cheltuit 2,7% din PIB pe masuri de combatere a crizei financiare, insa costul a fost mult mai ridicat in Statele Unite, unde au si inceput turbulentele.

Astfel, raportul propune o "contributie de stabilitate financiara" platita de banci, care ar fi folosita pentru acoperirea costurilor generate de orice viitor "bailout" in sistemul financiar.

Initial cu caracter permanent, taxa ar fi revizuita periodic. Veniturile colectate prin aceasta taxa ar intra intr-un fond care ar putea ajunge la o valoare echivalenta cu 2-4% din PIB-ul unui stat.

In cazul Statelor Unite, 2% din PIB reprezinta circa 300 miliarde de dolari, iar in Romania aproximativ doua miliarde de euro.

FMI nu exclude insa posiblitatea inglobarii acestei taxe la veniturile bugetare.

Toate institutiile financiare vor plati in prima faza aceeasi taxa, insa impozitul ar putea fi reevaluat mai tarziu pentru a face diferentierea intre companiile cu grad mai ridicat de risc si cele mai echilibrate.

Cea de-a doua taxa propusa de FMI are rolul de a aduna venituri suplimentare si este fundamentata pe recunoasterea faptului ca bancile beneficiaza de apartenenta la o societate.

Taxa pe activitati financiare - financial activities tax (FAT), asa-numita taxa fat cat - ar fi calculata in functie de suma profiturilor si salariilor de la institutiile financiare si s-ar varsa, potrivit propunerilor FMI, la bugetul de stat. 

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#bancar, #fmi, #introducere, #sistem, #taxe , #stiri FMI