FMI recomanda Spaniei reforme "urgente"

Luni, 24 Mai 2010, ora 19:20
1676 citiri
FMI recomanda Spaniei reforme "urgente"

Fondul Monetar International (FMI) a recomandat, luni, Spaniei reforme "urgente" pentru a ameliora functionarea pietei muncii si a sectorului bancar, a anuntat o misiune a Fondului la Madrid, relateaza Mediafax.

Institutia internationala se asteapta la o crestere economica anuala in Spania de 1,5-2% pe termen mediu.

Totodata, este esential ca Madridul sa indeplineasca obiectivele asumate pentru reducerea deficitului bugetar, a concluzionat FMI la finalul consultarilor anuale cu autoritatile spaniole.

Spania s-a angajat sa economiseasca 15 miliarde de euro in perioada 2010-2011 prin reducerea cheltuielilor.

Rata somajului din Spania a depasit in primul trimestru pragul de 20%, urcand de la 18,8% in ultimele trei luni ale anului trecut la 20,05%, potrivit institutului national de statistica.

Rata somajului creste continuu in Spania incepand cu al treilea trimestru din 2007, cand a atins un prag istoric de 7,95%.

Statul a intrat in recesiune la sfarsitul anului 2008, din cauza problemelor economice globale si prabusirii pietei imobiliare.

Banca Spaniei a preluat sambata controlul Cajasur, o institutie de credit din sudul tarii, controlata de Biserica Catolica, iar costurile totale ale salvarii acesteia ar putea ajunge la 2,7 miliarde de euro, potrivit estimarilor cotidianului spaniol Expansion.

Desi Cajasur controleaza sub 0,6% din activele totale ale sistemului bancar spaniol, situatia a amplificat temerile investitorilor privind stabilitatea sectorului financiar al tarii.

 

 

#fmi, # spania, # reforme , #stiri FMI