FMI recunoaste ca aplicarea reformei este riscanta

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 16:42
1166 citiri
FMI recunoaste ca aplicarea reformei este riscanta

Strategia de consolidare a finantelor publice prin reducerea cheltuielilor, asumata de autoritati pentru 2010, prezinta riscuri semnificative, avand in vedere dificultatile intampinate in trecut la aplicarea reformelor dificile, mai ales in zone precum salarizarea din sistemul public si pensiile.

"Mai multe dintre remediile fiscale propuse de autoritati - precum reducerea personalului din sectorul public si contolul mai strans al cheltuielilor curente atat in cazul guvernului central, cat si la nivelul entitatilor descentralizate - s-ar putea dovedi dificile din punct de vedere politic. Relansarea lenta a productiei si cresterea somajului ar putea de asemenea intensifica tensiunile sociale, amplificand riscul aparitiei unei reactii antagonice a populatiei fata de ajustarile fiscale", se arata intr-un raport al FMI privind acordul stand-by cu Romania, precizeaza Mediafax.

Sectorul bancar continua sa fie un factor de vulnerabilitate, din cauza cresterii continue a creditelor neperformante, care apasa pe capital si lichiditate si descurajeaza bancile in reluarea creditarii economiei reale, noteaza Fondul.


FMI face referire in rapot si la deficientele legii salarizarii unitare.


"Desi s-au inregistrat progrese in privnita reformelor structurale, autoritatile trebuie sa abordeze deficientele legii salarizarii unitare printr-o legislatie ulterioara de implementare, dar si sa urmareasca indeaproape progresul legii raspunderii fiscale si al reformei pensiilor", se spune in document.


Fondul Monetar International remarca totodata imbunatatirea conditiilor economice globale si stabilizarea situatiei politice din Romania.


Pentru a atinge obiectivul de deficit bugetar convenit cu FMI pentru acest an, Guvernul trebuie sa aplice ajustari fiscale in cuantum echivalent cu 2,5% din PIB, majoritatea pe partea de cheltuieli publice.


Printre masurile luate in calcul sau deja introduse de Guvern in vederea reducerii cheltuielilor bugetare se numara inghetarea salariilor din sectorul public, reducerea personalului bugetar si inghetarea pensiilor.

 

#fmi, # reforme, # aplicare, # salarizare, # cheltuieli, # somaj, # economie, # deficit , #stiri FMI