FMI: reducerea arieratelor, cruciala pentru diminuarea deficitului

Sambata, 26 Martie 2011, ora 15:31
1273 citiri
FMI: reducerea arieratelor, cruciala pentru diminuarea deficitului

Ajustarea fiscala va continua, iar mentinerea eforturilor de imbunatatire a colectarii taxelor, reducerea presiunilor asupra cheltuielior, in special in sectorul de sanatate, si reducerea arieratelor vor fi cruciale pentru sustinerea reducerii deficitului, se arata intr-un comunicat al FMI.

"Ajustarea fiscala va continua. Masurile fiscale dificile adoptate in 2010, completate cu politicile prudente de cheltuieli, fac ca tintele de deficit fiscal cash de 4,4% in 2011 si 3,0% in 2012 sa poata fi atinse.

Cu toate acestea, continuarea eforturilor de imbunatatire a colectiilor fiscale, reducerea presiunilor asupra cheltuielior, in special in sectorul de sanatate, si reducerea arieratelor vor fi cruciale pentru sustinerea reducerii deficitului", se precizeaza in comunicatul Fondului.

Potrivit FMI, sectorul bancar din Romania a traversat cu bine criza si a ramas bine capitalizat si lichid. Creditele neperformante continua sa creasca, dar intr-un ritm scazut si se asteapta ca varful sa fie atins la mijlocul anului 2011.

Bancile raman bine capitalizate, cu o rata medie de adecvare a capitalului de 14,7 % si de peste 11% la toate bancile, la sfarsitul anului 2010.

"Viitorul acord stand-by (SBA) se va concentra pe stimularea potentialului de crestere prin intermediul reformelor structurale", se spune in comunicat.

Totodata, FMI precizeaza ca deficientele structurale in domeniile-cheie ale economiei cantaresc greu asupra cresterii economice.

"Imbunatatirea eficientei sectorului public va reduce barierele birocratice pentru eficienta economica si va creste absorbtia fondurilor structurale UE pentru a stimula cheltuielile de capital privind imbunatatirea infrastructurii tarii.

Noul program urmareste, de asemenea, reforme din temelii in sectoarele energiei si transporturilor, inclusiv reforme de stabilire a preturilor, o imbunatatire a reglementarilor, precum si restructurarea si privatizarea intreprinderilor detinute de stat din sectorul energiei si de transport.

Sprijinul de precautie acordat de FMI si UE va reasigura pietele private si va furniza o rezerva fata posibile socuri", se mai precizeaza in comunicatul Fondului.

#fmi, #reducere arierate, #diminuarea deficitului , #stiri FMI