FMI revine in Romania: La ce sa ne asteptam in noul acord?

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 10:36
1069 citiri
FMI revine in Romania: La ce sa ne asteptam in noul acord?

Pe 25 ianuarie, delegatia Fondului Monetar International (FMI) va reveni in Bucuresti atat pentru a realiza a saptea evaluare a acordului stand-by incheiat in 2009, cat si pentru a initia discutiile privind urmatorul acord. 

Potrivit lui Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, acest nou acord va fi de precautie, urmand a exista o linie de credit accesibila in cazuri de urgenta, si va fi incheiat, probabil, pe o perioada de doi ani.

In opinia lui Daniel Daianu, noul acord ar trebui sa accentueze acele laturi ale precedentului acord care s-au dovedit verigi slabe, una fiind functionarea unor companii de stat.

"Sunt o durere de sorginte de mai veche la noi, nu de data recenta. Si acolo unde companii de stat ar trebui sa aiba profit, din varii motive, legate de clientelism politic, de incompetenta si multe altele, merg prost", a explicat Daianu, pentru Ziare.com.

Cel mai bun exemplu in acest sens sunt companiile din domeniul energiei, statul roman fiind ineficient in modul in care a format aceste companii, precum si in denumirea persoanelor din management.

"Din pacate, la noi, criteriile politice au dominat numirea managerilor. Este foarte grav", a comentat Daianu, care a adaugat ca nu impartaseste teze conform careia Romania nu ar trebuie sa aiba doua companii mari, integrate, mai ales ca avem si exemplul altor state in acest sens.

"Domeniul energiei nu are concurenta perfecta si companii mici. Toate tarile care au pondere, tari grele in Uniune, cauta sa aiba campioni. Uitati-va ce face CEZ. Ce, Romania nu poate sa aiba un CEZ?", se intreaba analistul.

De asemenea, una din companiile de stat care ar trebui sa fie profitabila este CFR Marfa, avand in vedere ca se transporta multa marfa in acest mod.

"Este drept ca la CFR Calatori ai probleme. Dar la Marfa? Asta poate sa fie o companie extraordinara, pentru ca multa marfa se transporta cu trenul. Tine si de infrastructura, dar si de jaf", a explicat fostul ministru al Finantelor.

Citeste continuarea pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, #cluj, #jefrrey franks, #daniel daianu , #stiri FMI