Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI revizuieste in scadere estimarile privind cresterea economica

FMI revizuieste in scadere estimarile privind cresterea economica
Fondul Monetar International si-a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economica mondiala din 2008, la 3,9%, comparativ cu cea anterioara de 4,1% si estimeaza ca presiunile inflationiste se vor tempera in 2009, potrivit AFP. Estimarile privind 2009 arata o crestere economica de 3%, fata de 3,9, cat fusese anuntat anterior.
Raportul FMI cu privire la "perspectivele economice mondiale", publicat cu cateva zile inaintea reuniunii de toamna a Fondului, arata ca "economia internationala intra intr-o perioada de turbulente majore si trebuie sa faca fata socului financiar cel mai periculos cu care se confrunta pietele lumii dezvoltate, din 1930 incoace"."Potrivit estimarilor noastre, cresterea economica mondiala ar trebui sa se tempereze semnificativ in 2008, iar o reluare modesta a unui ritm mai alert nu va incepe decat mai tarziu in 2009", potrivit raportului.  FMI estimeaza o recesiune in Statele Unite, al caror produs intern brut (PIB) ar trebui sa avanseze cu 1,6% in 2008, comparativ cu 1,3% anticipat in iulie, dar in 2009, cu doar 0,1%, fata de 0,8% anterior. Organizatia internationala estimeaza ca economia Statelor Unite se va comprima in trimestrul al patrulea al acestui an si in primul trimestru din 2009.Franta este unul dintre statele pentru care estimarile au fost coborate foarte mult. In 2008, economia franceza va avansa lent, cu 0,8%, fata de 1,6% estimat anterior, iar in 2009, cu 0,2%, comparativ cu estimari anterioare de 1,4%."Situatia este extrem de nesigura si ar putea determina noi revizuiri in scadere ale cresterii economice", avertizeaza, de asemenea, FMI."Tensiunile financiare s-ar putea mentine la un nivel foarte ridicat, iar presiunile exercitate asupra creditarii, prin micsorarea recursului la indatorare ar putea fi mai indelungate si mai profunde decat anticipasem", adauga FMI.Fondul observa, totodata, ca inflatia "ar trebui sa se modereze", chiar daca "se va mentine la un nivel ridicat". In tarile dezvoltate, inflatia se va tempera cu 3,6% in 2008 si la 2% in 2009, iar in tarile in dezvoltare, de la 9,4% in acest an, la 7,8%.In context, "provocarea politica imediata este de stabilizare a conditiilor financiare, protejand, concomitent, economiile pe parcursul unei perioade indelungate de activitate lenta si de control al inflatiei", mai estimeaza FMI.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1066 ori