FMI: Ritmul de scadere a economiei mondiale s-a temperat

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 13:58
1390 citiri
FMI: Ritmul de scadere a economiei mondiale s-a temperat

Ritmul de scadere a economiei mondiale s-a temperat, iar Fondul Monetar International (FMI) si-ar putea imbunatati prognoza privind evolutia din 2010, a declarat directorul general adjunct al FMI, John Lipsky, citat de Reuters.

Cu toate acestea, conditiile financiare nu sunt nici pe departe normale, iar economia mondiala este, inca, in recesiune, a avertizat Lipsky, potrivit Mediafax.

"Cele mai recente date indica incetinirea ritmului de scadere a economiei mondiale, insa exista un grad ridicat de incertitudine referitor la perioada in care va interveni revenirea si la puterea acesteia", a afirmat oficialul, la o conferinta de afaceri organizata in Turcia.

Lipsky a precizat ca revenirea, anticipata pentru anul viitor, va fi lenta, in general, si graduala in statele dezvoltate.

Un impact negativ asupra relansarii economice il vor avea eforturile companiilor financiare de a-si reduce datoriile si cresterea limitata a pietei creditului si a celei imobiliare.

In plus, economiile emergente nu vor putea reveni la o crestere sustinuta in conditiile in care relansarea va fi lenta in statele puternice.

"Ca rezultat, diferentele dintre economiile diverselor tari si somajul vor continua sa creasca in 2010", a spus oficialul.

El a subliniat ca guvernele trebuie sa se concentreze pe relansarea economica sustinuta, care poate fi sprijinita prin revitalizarea sistemului financiar. Pana in prezent, progresul in rezolvarea problemelor bancilor a fost lent si ineficient in ceea ce priveste reducerea expunerii la activele toxice.

"Pentru a pune bazele dezghetarii pietei creditului, politica pe termen scurt ar trebui sa se concentreze pe restructurarea institutiilor financiare cu probleme, prin curatarea balantelor contabile ale bancilor de activele toxice. De asemenea, viabilitatea bancilor trebuie testata, iar institutiile de credit slabe vor trebui recapitalizate", a afirmat Lipsky.

In plus, policile fiscale din economiile avansate si din multe din statele emergente ar trebui sa asigure si pentru 2010 venituri suplimentare, in vederea finantarii unor noi programe de relansare, daca va fi cazul.

FMI si-a imbunatatit prognoza de crestere economica mondiala pentru 2010, la 2,4%, de la 1,9% in aprilie, ca urmare a efectelor pozitive ale programelor de relansare implementate in ultimele luni, a declarat la inceputul lunii iunie o sursa apropiata situatiei, citata de Reuters.

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#fmi, #economie, #mondiala, #criza , #stiri FMI