FMI: Romania trebuie sa tina sub control cheltuielile in sanatate

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 00:08
1259 citiri
FMI: Romania trebuie sa tina sub control cheltuielile in sanatate

FMI cere Romaniei sa faca eforturi suplimentare pentru a controla cheltuielile in sanatate si intreprinderi publice si spune ca imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE trebuie sa devina prioritatea principala a guvernului, dar a fost de acord cu o derogare in privinta arieratelor, potrivit Newsin.

Boardul executiv al FMI a finalizat a sasea evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma careia institutia pune la dispozitie a saptea transa din imprumut, in valoare de aproximativ 904,8 milioane euro, a anuntat Fondul.

Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 12,44 miliarde euro (10,569 miliarde DST).

Conducerea FMI a aprobat, de asemenea, solicitarea Romaniei de a nu lua in calcul, in aceste evaluari, criteriul de performanta stabilit pentru arieratele statului la finalul lunii decembrie 2010, precum si o derogare de la criteriul de performanta cu privire la soldul bugetului general consolidat, garantiile guvernamentale generale si tinta de inflatie.

Programul FMI pentru Romania a fost aprobat la 4 mai 2009, imprumutul total ridicandu-se la 13,46 miliarde euro (11,443 miliarde DST). Aranjamentul permite statului acces la resursele FMI in echivalentul a 1.111% din cota Romaniei in cadrul Fondului.

"Politica de punere in aplicare din cadrul acordului de sprijin cu Fondul a ramas puternica. Cu toate acestea, progresul privind eliminarea arieratelor a fost mai lent decat era prevazut. Autoritatile au luat masuri structurale importante, inclusiv cu privire la reforma pensiilor si a salariilor publice si aprobarea unui buget prudent pe 2011", a declarat John Lipsky, prim-director executiv adjuct al Fondului.

De asemenea, Lipski a mentionat ca principala provocare o constituie implementarea reformelor aprobate si mentinerea controlului strict al cheltuielilor.

"Romania este acum pe calea clara de a realiza obiectivele sale fiscale pe termen mediu si scurt.

Provocarea actuala este de a implementa pe deplin reformele aprobate si sa mentina controlul strict asupra cheltuielilor pentru a se asigura ca parametrii bugetului sunt respectati. In acest sens, sunt esentiale eforturi suplimentare in sectorul sanatatii si in cel al intreprinderilor publice pentru a tine sub control cheltuielile.

Imbunatatirea absorbtiei fondurilor structurale ale Uniunii Europene ar trebui sa devina principala prioritate a Guvernului.

Eforturile de imbunatatire a administratiei fiscale ar trebui sa continue.

Initierea reformei in sectorul muncii si cel al asigurarilor sociale va contribui, de asemenea, la cresterea productivitatii si va directiona resursele bugetare limitate catre cei mai vulnerabili", a mai spus John Lipsky.

Acesta a mentionat ca guvernul ar trebui sa acorde prioritate rezolvarii permanente a problemei arieratelor prin imbunatatirea disciplinei de plata in economie. De asemenea, prim-directorul executiv adjunct al Fondului arata ca politicile din sectorul monetar si financiar ale autoritatilor au fost prudente in mod corespunzator si proactive, ajutand la mentinerea stabilitatii financiare in contextul crizei financiare globale.

Saltul inflatiei, care a fost cauzat de recenta majorare a TVA, este temporar, potrivit FMI, care precizeaza insa ca este necesara o constanta prudenta in estimarea perioadei si spatiului ramas pentru continuarea relaxarii politicii monetare.

"Sistemul bancar ramane lichid si bine capitalizat, dar continuarea supravegherii vigilente a sectorului financiar este esentiala pentru a asigura soliditatea sectorului financiar impotriva sporirii creditelor neperformante si a situatiei regionale tulburi", a mai spus John Lipsky. 

#FMI, #buget, #cheltuieli, #fonduri, #UE, #TVA , #stiri FMI