FMI se opune deductibilitatii fiscale a dobanzilor platite la creditele imobiliare

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 09:08
1276 citiri
FMI se opune deductibilitatii fiscale a dobanzilor platite la creditele imobiliare

Fondul Monetar International (FMI) s-a pronuntat marti impotriva deductibilitatii fiscale a dobanzilor platite la creditele destinate achizitiilor imobiliare , estimand ca o astfel de masura ar cauza supra-indatorari in randul actorilor de pe piata imobiliara, relateaza AFP, conform NewsIn.

Fondul a publicat marti un studiu ce analizeaza eficienta acestor politici bugetare ce favorizeaza realizarea de imprumuturi pentru achizitia unor active imobiliare.

"Analiza FMI afirma ca aceste distorsiuni bugetare nu au provocat criza, insa tine sa sublinieze riscul indatorarii excesive generate la nivel de companii prin tendinta naturala pentru imprumuturi si la nivel de gospodarii prin deductibilitatea fiscala a dobanzilor pentru imprumuturile destinate achizitiilor imobiliare", precizeaza raportul FMI.

In sectorul imobiliar "aceste politici dau nastere la distorsiuni considerabile pe o piata cu o importanta macroeconomica foarte mare", conform raportului FMI.

Franta este oferita drept exemplu, impreuna cu alte trei state europene si SUA, de stat unde "investitiile imobiliare sunt favorizate de politicile fiscale".

Conform datelor analizate de FMI, efectele acestei politici fiscale sunt crestere numarului de gospodarii care fac imprumuturi pentru a investi pe piata imobiliara si sporirea volatilitatii preturilor.

FMI respinge aplicarea acestei masuri pe termen scurt, avand in vedere contextul negativ prin care trece sectorul, insa declara ferm ca "distorsiunile trebuie atacate".

Un stat poate elimina progresiv aceasta deductibilitate (ca in cazul Marii Britanii) prin taxarea proprietarilor ce inchiriaza imobilul, prin aplicarea unei taxe pe valoarea adaugata pe tranzactiile imobiliare sau prin majorarea impozitelor funciare.

"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
Prin natura meseriei am tangenta saptamanal cu cei mai mari dezvoltatori, constructori si investitori in real estate. In ultimele saptamani, avand in vedere conjunctura alegerilor locale, evident...
#FMI, #dobanzi, #imobiliare, #credite , #stiri FMI