FMI si-a imbunatatit prognoza pentru Bulgaria, estimand un avans al PIB de 0,2% in 2010

Marti, 02 Martie 2010, ora 09:33
1056 citiri
FMI si-a imbunatatit prognoza pentru Bulgaria, estimand un avans al PIB de 0,2% in 2010

Fondul Monetar International (FMI) si-a imbunatatit luni prognoza privind evolutia economiei bulgare in 2010, estimand in prezent o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 0,2%, ca urmare a revenirii exporturilor, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

"Revenirea mondiala relanseaza exporturile bulgare. Misiunea prevede o crestere a produsului intern brut al Bulgariei cu 0,2% in 2010", a declarat seful misiunii FMI in Bulgaria, Bas Bakker, intr-o conferinta de presa.

Noua prognoza este similara celei a ministerului bulgar de finante, care estimeaza un avans economic de 0,3% in acest an.

Totusi, consumul populatiei nu isi va reveni prea curand, continuand sa scada si in 2010, a avertizat Bakker, care estimeaza ca deficitul de cont curent al Bulgariei va continua tendinta de ajustare accelerata, de la 8,5% din PIB in 2009 la 5,5% in 2010.

Inflatia ar urma sa ramana scazuta in Bulgaria, in jur de 2,2% in acest an, potrivit FMI.

Misiunea - care include si experti ai Comsiei Europene, Bancii Centrale Europene (BCE) si Bancii Mondiale - a recomandat guvernului bulgar sa limiteze deficitul bugetar la 1,8% din PIB, prin controlul mai strict al cheltuielilor publice, argumentand ca "disciplina fiscala este un pilon important al stabilitatii macroeconomice".

FMI a mai sugerat autoritatilor de la Sofia sa imbunatateasca mediul de afaceri prin eliminarea formalitatilor administrative, reducerea costurilor de reglementare pentru intreprinzatori si prin atacarea serioasa a problemei economiei informale si a coruptiei.

Institutia a mai solicitat limitarea cresterii salariilor pentru bugetari si continuarea reformelor in sistemul de pensii si in cel al sanatatii.

Premierul bulgat Boiko Borisov a salutat evaluarea FMI, considerand ca aceasta reprezinta un semnal bun pentru investitori si in vederea adoptarii euro, obiectiv pe care autoritatile bulgare si-au propus sa il atinga in 2013.

 

#fmi, # estimari, # economie, # bulgaria pib , #stiri FMI