FMI si CE ne-au salvat de la un stop cardiac

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 13:26
1605 citiri
FMI si CE ne-au salvat de la un stop cardiac

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, a declarat miercuri ca economia Romaniei a fost aproape de "un stop cardiac", insa cheia care a evitat o astfel de situatie a fost acordul cu FMI si Comisia Europeana, care a fost incheiat "la timp", conform NewsIn.

"Noi nu am fost intr-un "sudden stop", prin comparatie medicala stop cardiac, dar am fost foarte apropiati de un "sudden stop" - cum se defineste pe plan international motivul pentru care capitalurile care alimenteaza o economie se opresc, pur si simplu nu mai intra. Economia este obisnuita sa creasca bazata pe aceste capitaluri straine si deodata... "sudden stop". Nu am crezut in 2009 cand am fost avertizati, inclusiv de agentiile de rating ca suntem in apropiere de un "sudden stop". Nu cred ca am intrat. Cifrele arata ca nu am fost chiar acolo, dar eram foarte aproape de el. Si asta nu este de gluma", a spus Isarescu, in cadrul unu forum economic.

Guvernatorul BNR a precizat ca incheierea la timp a acordului cu FMI si CE a dus la evitarea opririi bruste a intrarii capitalurilor straine si, in special, a retragerii acestora.

"Cred ca nu am intrat intr-un "sudden stop" pentru ca am reactionat la timp, la sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009. Totodata, miscarile de capital care incepusera sa fie brutale nu s-au reversat - spus cu alte cuvinte - nu au mai intrat atat de multe capitaluri in Romania, dar nu s-au retras. O retragere de capitaluri ne-ar fi pus intr-o situatie de "sudden stop". Cheia care a evitat o situatie total dramatica pentru o tara este faptul ca am incheiat la timp acordul de imprumut cu Fondul Monetar si cu Uniunea Europeana", a mentionat Isarescu.

Acesta a mai spus ca mixul de politici macroeconomice implementat de Romania dupa 2009 a fost cel corect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#acord fmi, #imprumut fmi, #bnr, #mugur isarescu , #stiri FMI