"FMI si UE vor avea pretentii mai mari in 2010"

Marti, 19 Ianuarie 2010, ora 14:28
1396 citiri
"FMI si UE vor avea pretentii mai mari in 2010"

FMI si UE vor avea pretentii mai mari din partea Romaniei in 2010, dupa ce anul trecut au fost "remarcabil de toleranti" in fata progresului lent al tarii, si vor mentine o presiune constanta asupra guvernului pe toata perioada acordului extern pentru realizarea de reforme, sustine Moody's, citat de NewsIn.

"Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) au fost remarcabil de toleranti in fata progresului lent de pana acum, dar Moody's considera ca vor deveni mai severi in 2010", se arata in analiza agentiei de rating.

De asemenea, cele doua institutii vor mentine "cel mai probabil" o presiune constanta asupra guvernului pentru a face reforme pe toata perioada acordului extern al Romaniei, sustin analistii Moody's.

"Volatilitatea politica din Romania deseori impiedica reforme importante si duce la politici fiscale populiste.

Prin urmare, ocazia imbunatatirii politicii fiscale si posibilitatea reluarii reformelor structurale si a unui cadru macroeconomic mai stabil au crescut acum ca alegerile parlamentare de la finalul lui 2008 si cele prezidentiale de la sfarsitul lui 2009 au trecut", arata analiza agentiei de evaluare financiara.

In acelasi timp, agentia noteaza ca alegerile prezidentiale nu au reusit sa elimine instabilitatea "care a invadat mediul politic din Romania in ultimii doi ani".

"Partidele si alegatorii au ramas divizati in privinta celei mai bune abordari a politicilor economice. Cu toate acestea, noul guvern are destula sustinere in Parlament pentru a reduce cheltuielile si a adopta reforme structurale, care ar trebui sa permita reluarea programului FMI/UE din februarie sau martie.

Insa caracterul slab si divizat al coalitiei de la guvernare semnalizeaza ca actualele reforme ar putea, foarte probabil, sa fie limitate, iar politicile sa ramane galagioase", mai arata raportul.

In acest sens, Moody's sustine ca exista o posibilitate ridicata pentru alegeri parlamentare anticipate.

Pe de alta parte, analistii sustin ca acordul extern al Romaniei cu FMI si UE s-ar putea intrerupe inainte de termen daca guvernul va fi "capabil sa gaseasca suficienta finantare pe piata".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#acord, #fmi, #guvern, #moodys, #ue , #stiri FMI