FMI: sistemul financiar global, datorii de 3.600 mld dolari

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 17:56
1143 citiri
FMI: sistemul financiar global, datorii de 3.600 mld dolari

Sectorul bancar global va trebui sa refinanteze in urmatorii doi ani datorii de 3.600 de miliarde de dolari, cea mai acuta nevoie de fonduri fiind inregistrata de institutiile de credit din Irlanda si Germania, a anuntat, miercuri, Fondul Monetar International (FMI), citat de Reuters.

"Aceasta nevoie de fonduri a bancilor se suprapune unui necesar mai ridicat de refinantare al statelor, intensificand competitia pentru resurse financiare limitate", se arata intr-un raport al FMI privind stabilitatea sistemului financiar mondial. 

Bancile din Europa au nevoie de rezerve mai mari de capital pentru a redobandi increderea investitorilor si pentru a reduce riscul unei noi crize financiare, considera analistii Fondului.

Per ansamblu, stabilitatea sistemului financiar mondial s-a imbunatatit in ultimele sase luni, iar principala provocare in urmatoarea perioada va fi finantarea bancilor si statelor, mai ales in statele vulnerabile din zona euro. 

Institutiile financiare din SUA si-au constituit rezerve de capital in 2009, dupa o serie de teste de stres derulate de autoritati, in timp ce in Europa bancile trebuie sa atraga "un volum semnificativ de capital" pentru a redobandi accesul pe pietele financiare, noteaza Fondul. 

Bancile europene nu vor reusi sa obtina toate fondurile necesare de pe pietele financiare, iar in unele situatii vor trebui folositi bani publici, se arata in raport. De asemenea, institutiile de credit ar putea diminua dividendele, pastrand o parte mai mare din profit.

Datoriile statelor sunt in general ridicate si au o tendinta ascendenta in multe economii avansate. FMI a reluat avertismentul ca SUA si Japonia se confrunta cu o dinamica periculoasa a datoriilor.

In acest an, Japonia si Statele Unite au de rostogolit cele mai mari datorii, ca procent din PIB, dintre economiile avansate, respectiv 56% si 29%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#fmi, #sector bancar, #datorii, #datorie banca , #stiri FMI