FMI solicita Spaniei de urgenta o noua reforma a pietei fortei de munca

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 18:05
1479 citiri
FMI solicita Spaniei de urgenta o noua reforma a pietei fortei de munca

Noua reforma a pietei fortei de munca din Spania, ceruta de Fondul Monetar International, trebuie sa prevada indemnizatii de concediere mai mici, mai putine feluri de contracte si negocieri mai simple in cadrul contractului colectiv de munca.

De asemenea, guvernul spaniol ar trebui sa reduca imediat cotizatiile la asigurarile sociale, sa creasca impozitele si sa modereze nivelul salariilor, potrivit concluziilor preliminare ale Fondului, in cadrul analizei anuale a acestuia asupra economiei spaniole.

Desi FMI apreciaza reforma pietei fortei de munca adoptata anul trecut de guvernul conservator de la Madrid, reprezenntatii FMI arata ca masurile introduse nu au reusit sa reduca rata somajului, calificata drept "inacceptabil de ridicata".

Seful misiunii FMI in Spania, James Daniel, a declarat miercuri la Madrid ca reforma pietei fortei de munca ar trebui sa continue, intrucat deocamdata, neregulile au fost facute reducand locuri de munca, in loc sa scada salariile, care au ramas aceleasi de la nivelul celor din anul 2007.

In privinta sistemului financiar spaniol, James Daniel a apreciat ca 'sistemul bancar este mai solid decat in urma cu un an, iar acest proces trebuie sa continue', mai ales cu deschiderea liniilor de creditare.

Noile obiective ale guvernului de la Madrid, pentru reducerea deficitului structural pe termen mediu au adus un echilibru rezonabil, FMI observand "o imbunatatire a situatiei, multumita politicilor puse in functiune, pentru recuperarea increderii si confruntarea dezechilibrelor mai grave existente in tara in urma cu un an".

Comisia Europeana a confirmat ca Spania mai are termen inca 2 ani, pana in 2016, pentru a-si reduce deficitul public sub 3% din PIB /asa cum prevede asa numita 'regula de aur', principiu introdus in 2011 in Constitutia spaniola.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata fortei de munca, #comisia europeana, #sistemului financiar spaniol , #stiri FMI