FMI: Somajul din Romania va continua sa creasca in urmatoarele trimestre

Vineri, 22 Mai 2009, ora 14:36
2025 citiri
FMI: Somajul din Romania va continua sa creasca in urmatoarele trimestre

Somajul din Romania va continua sa creasca in urmatoarele trimestre, din cauza contractiei economiei, a declarat vineri seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, potrivit Newsin.

"Somajul va continua sa creasca, din cauza scaderii economiei, si va fi o situatiei dificila in urmatoarele trimestre", a spus oficialul FMI.

In aprilie, numarul de someri a crescut cu 4.120 fata de luna anterioara, pana la 517.741, nivel maxim al ultimilor trei ani, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

FMI estimeaza, de altfel, ca numarul de someri va ajunge la circa 800.000 la sfarsitul acestui an, in timp ce Comisia Nationala de Prognoza mizeaza pe doar 620.000 de someri.

Intrebat cum comenteaza posibilitatea maririi salariului minim, Franks a afirmat ca politicile salariale trebuie sa fie sustinute de fundamentele economiei.

"Nu poti majora la fel salariile intr-o perioada de criza, ca atunci cand economia merge bine", a precizat Franks. Pe de alta parte, el sustine ca guvernul a mentinut cheltuielile sub control pana in prezent si ca o scadere a venituilor la buget depinde de evolutia economiei.

Totodata, Franks sustine ca ajustarea deficitului de cont curent, realizata pana in prezent, este un lucru pozitiv pentru sustinerea economiei, insa o corectie prin reducerea importurilor, si nu prin majorarea exporturilor, nu este o veste buna. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, # somaj, # deficit, # salarii, # buget , #stiri FMI