FMI: SUA nu au plan credibil pentru reducerea deficitelor bugetare

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 16:50
1405 citiri
FMI: SUA nu au plan credibil pentru reducerea deficitelor bugetare

Olivier Blanchard, Economistul sef al Fondului Monetar International (FMI), a declarat ca Statele Unite nu au "un plan credibil", pe termen mediu, pentru reducerea deficitelor bugetare, relateaza Le Monde, preluat de NewsIn.

"Dezbaterea dintre cele doua partide (republican si democrat, n.r.), care s-a finalizat, pe 8 aprilie, printr-un plan de economii de 39 de miliarde de dolari, nu a fost suficienta. Discursul presedintelui Barack Obama, pronuntat pe 13 aprilie, merge in directia cea buna, dar deciziile concrete urmeaza sa fie luate", a spus Blanchard.

Olivier Blanchard a explicat, de asemenea, de ce FMI si-a schimbat doctrina propunand tarilor membre sa-si controleze fluxurile de capital, in anumite circumstante, desi anterior a respins aceasta masura. "Pana la criza, bancile centrale au crezut ca detin solutia miracol, stabilizand inflatia si anticipatiile inflationiste. Pentru asta utilizau un singur instrument: rata dobanzii. Criza a pulverizat acest model", a adaugat oficialul FMI.

Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) a calificat, luni, drept "negativa" perspectiva asupra ratingului AAA al Statelor Unite, invocand cresterea deficitului bugetar si a datoriei publice.

"Consideram ca exista un risc material ca factorii de decizie politica din SUA sa nu ajunga la un acord privind abordarea provocarilor bugetare pe termen mediu si lung pana in 2013", se arata intr-un raport al S&P. In lipsa acestui acord, profilul fiscal al Statelor Unite va corespunde unui rating mai slab decat cel actual (AAA).

Potrivit bugetului pentru anul fiscal 2012, prezentat de administratia Obama in luna februarie, plafonul datoriei ar ajunge la 20.800 miliarde de dolari in 2016.

Seful Casei Albe a avertizat ca lumea ar putea intra din nou in recesiune, daca plafonul pentru banii pe care SUA ii pot imprumuta nu va fi ridicat in urmatoarele saptamani, inainte de a fi atinsa limita de 14.300 de miliarde de dolari, prevazuta in prezent. El a spus ca este increzator ca in cele din urma Congresul va fi de acord sa creasca aceasta limita, ultimul termen posibil fiind pana la inceputul lunii iulie. Insa adeptii politicii fiscale conservatoare spun ca nu vor vota cresterea plafonului de indatorare fara masuri pe termen lung pentru o reducere a deficitului.

Bursa de pe Wall Street a fost afectata de anuntul de luni al Standard & Poor's, scaderi importante fiind inregistrate, de asemenea, pe pietele europene si asiatice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#reducerea deficitelor bugetare, #economie sua, #fmi , #stiri FMI