FMI sugereaza Romaniei sa fie vigilenta

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 14:02
1553 citiri
FMI sugereaza Romaniei sa fie vigilenta

Romania trebuie sa fie vigilenta, dupa problemele din Grecia, si sa se asigure ca isi indeplineste toate angajamentele asumate, astfel incat sa nu apara riscuri, care pot fi agravate de actualul context, a declarat, joi, seful misiunii FMI de evaluare a acordului incheiat cu Romania, Jeffrey Franks, transmite Mediafax.

"Mesajul-cheie pentru Romania, legat de problemele din Grecia, este acela ca Romania trebuie sa fie foarte vigilenta in indeplinirea tuturor angajamentelor asumate, pentru a se asigura ca nu va aparea niciun risc, care sa fie agravat de situatia actuala (creata de criza din Grecia -n.r.)", a spus Franks, dupa o intalnire cu guvernatorul Mugur Isarescu.

El nu a dorit sa faca comentarii referitoare la situatia fiscala, aratand ca este nevoie ca expertii misiunii sa finalizeze analiza.

Franks a precizat ca in prezent Fondul Monetar se afla intr-un proces de reevaluare a prognozelor macroeconomice.

El a confirmat anuntul facut de reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, potrivit caruia urmatoarea transa de la FMI, in valoare de aproximativ 850 de milioane de euro, va fi alocata exclusiv Bancii Nationale a Romaniei (BNR), fara sa existe posibilitatea unei noi finantari a deficitului bugetar.

O misiune a FMI se afla in Romania in perioada 27 aprilie - 7 mai pentru a evalua daca au fost indeplinite conditiile asumate prin acordul stand-by. Evaluarea acordului ar putea ajunge in Consiliul Director al FMI in a doua jumatate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-a cincea transe din imprumut, in valoare de 850 de milioane de euro.

Criza datoriilor Greciei s-a accentuat dupa ce agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a retrogradat marti ratingul statului elen la un nivel inclus in categoria "junk", din cauza temerilor privind capacitatea statului elen de a implementa reformele necesare pentru o buna administrare a datoriilor publice uriase si a deficitului bugetar record, ceea ce reprezinta o premiera pentru statele din zona euro.

Tarile din zona euro intentioneaza sa acorde Greciei imprumuturi de 30 de miliarde de euro in 2010, urmand ca Fondul Monetar International (FMI) sa suplimenteze suma cu 15 miliarde de euro.

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a afirmat intr-o intalnire cu mai multi parlamentari germani, ca pachetul de finantare pregatit de statele din zona euro si FMI pentru Grecia va ajunge la o valoare de 100-120 miliarde euro in urmatorii trei ani.

Guvernul elen a avertizat marti ca Grecia nu poate rambursa datorii de noua miliarde de euro scadente pe 19 mai, din cauza dificultatilor de pe pietele financiare. Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, a asigurat ca nu se pune problema intrarii in incapacitate de plata a vreunui stat din zona euro.

#criza, #fmi, #grecia, #romania , #stiri FMI