FMI sustine ca planurile de austeritate au nevoie de limite de viteza

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 09:55
1196 citiri
FMI sustine ca planurile de austeritate au nevoie de limite de viteza

Tarile care vor sa-si puna finantele publice in ordine nu ar trebui sa adopte prea rapid reduceri bugetare existand o limita de viteza dincolo de care eforturile de consolidare bugetara ar putea fi contraproductive prin limitarea cresterii economice, au apreciat expertii Fondului Monetar International intr-un raport dat publicitatii marti, transmit AFP si Reuters.

Confruntat cu amploarea recesiunii din zona euro, in special in Grecia, FMI a recunoscut la sfarsitul lui 2012 ca a subestimat impactul masurilor de austeritate asupra cresterii economice si in ultima vreme a recomandat chiar unor tari sa incetineasca ritmul de reducere a deficitelor.

"Ritmul optim al ajustarii depinde de starea economiei, de situatia in care se afla finantele publice si de amploarea presiunilor pietei", se arata in raportul elaborat de expertii Fondului. Potrivit documentului, chiar si pentru tarile care se lupta sa pastreze increderea investitorilor, introducerea unor "limite de viteza" in procesul de consolidare ar putea fi o idee buna pentru a evita sufocarea cresterii pana la punctul in care orice reducere a datoriei ar putea fi contraproductiva.

In timp ce tarile care au pierdut increderea investitorilor ar putea sa nu aiba alta alegere decat sa-si reduca rapid datoria, FMI sustine ca guvernele care isi permit ar trebui sa tinteasca spre o "austeritate pe termen mediu" insotita de cateva mici masuri imediate pentru a dovedi investitorilor sa sunt serioase cu privire la consolidare. Pe de alta parte, criza a aratat ca stimulente fiscale pot fi eficiente in stimularea economiei in timpul unei recesiunii severe, in special atunci cand dobanzile de referinta sunt la un nivel apropiat de zero.

De asemenea, achizitiile de obligatiuni guvernamentale derulate de Bancile centrale pot ajuta la revenirea pietelor financiare, cu conditia ca investitorii sa aiba incredere ca guvernele sunt serioase cu privire la reducere ulterioara a deficitelor.

Potrivit FMI, una din concluziile trase de pe urma crizei este ca tarile trebuie sa pastreze un nivel al datoriei mai mic decat se credea anterior, astfel incat sa poata raspunde la eventualele socuri. De asemenea, guvernele ar trebui sa acorde o atentie mai mare la nivelul datoriilor din sectorul privat precum si la datoriile guvernelor locale si regionale, lucru care va necesita o mai buna transparenta fiscala.

#austeritate fmi, #criza economica globala, #reduceri deficit bugetar , #stiri FMI