FMI sustine ideea emiterii de obligatiuni ale zonei euro

Luni, 23 Februarie 2009, ora 10:00
1711 citiri
FMI sustine ideea emiterii de obligatiuni ale zonei euro

Fondul Monetar International (FMI) a sprijinit sambata ideea emiterii de obligatiuni ale zonei euro, pentru sustinerea statelor cu economii fragile ce au adoptat moneda unica, in contextual actualei crize economice, relateaza Reuters.

Franta si Germania au cerut o revizuire radica a regulilor pietelor financiare globale, inaintea importantei reuniuni de la Berlin de duminica, care are ca obiectiv gasirea unui raspuns comun in fata crizei.

Totusi, economiile cele mai puternice din UE, precum Germania, pot impiedica planul emiterii de obligatiuni ale zonei euro.

"Avem un jucator major, care este Uniunea Europeana, si nu ar exista nici un motiv pentru care aceasta nu ar putea finanta un astfel de plan, iar emiterea de obligatiuni este o idee buna", a declarat directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, in cadrul unei conferinte de presa din Roma. "Sprijin aceasta initiativa", a precizat Strauss-Kahn. "Totul depinde de Comisia Europeana si de autoritatile de reglementare ale UE, dar nu vad niciun motiv pentru care UE nu ar reusi sa duca planul la bun sfarsit", a adaugat el.

Strauss-Kahn este de parere ca exista multe riscuri de revizuire in jos a prognozei FMI, care indica o scadere cu 2% a produsului intern brut (PIB) din zona euro in 2009. Deasemenea, exista riscuri de criza pe permen scurt legate de abilitatea statelor emergente de a-si finanta deficitele de cont curent. O emisiune de obligatiuni ale zonei euro ar putea tempera presiunile asupra statelor slabe din punct de vedere financiar, care sunt nevoite sa plateasca dobanzi mai mari decat statele solide pentru a-si finanta datoriile.

In cazul in care planul este aprobat, obligatiunile comune din zona euro ar crea, in numai cativa ani, o piata lichida puternica, de 4.000 miliarde euro, care ar putea concura cu succes piata de bonduri ale trezoreriei americane pentru investitorii majori, precum China.

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#euro, #fmi, #moneda, #obligatiuni, #unica, #zona , #stiri FMI