FMI: tarile din G7 vor avea datorii publice de aproape 100% din PIB

Duminica, 21 Martie 2010, ora 23:46
1522 citiri
FMI: tarile din G7 vor avea datorii publice de aproape 100% din PIB

Toate statele dezvoltate din G7, cu exceptia Canadei si Germaniei, vor avea datorii publice de aproape 100% din PIB pana in 2014 si chiar peste acest nivel, a declarat directorul adjunct in cadrul Fondului Monetar International (FMI), John Lipsky, citat de Bloomberg.

Chiar din acest an, rata medie a datoriei publice in economiile avansate este de asteptat sa ajunga la nivelurile inregistrate in 1950, dupa Al Doilea Razboi Mondial, a mai spus Lipsky, precizand ca ponderea datoriei guvernamentale in unele state emergente a atins, de asemenea, un nivel "ingrijorator".

Economiile dezvoltate se confrunta cu provocari "stringente" legate de nivelul ridicat al datoriei publice si de derularea masurilor de stimulare, care nu au cum sa aduca deficitele la niveluri prudente, a mentionat Lipsky.

"Aceasta crestere a datoriei publice are loc intr-un moment in care sporeste presiunea generata de avansul cheltuielilor din sectorul de sanatate si cel al pensiilor", a mai spus Lipsky.

Masurile de stimulare ar urma sa reprezinte aproximativ o zecime din totalul cresterii estimate a datoriei, iar retragerea acestora nu va putea aduce deficitele si rata datoriei la niveluri prudente.

Cresterea datoriei publice ar putea determina guvernele sa incerce eliminarea acesteia si prin inflatie, daca nu vor reusi sa ia la timp masuri fiscale, avertiza la inceputul acestei luni Mohamed A. El-Erian, director financiar in cadrul Pacific Investment Management Co.

Deficitul bugetar al SUA a crescut la un nivel record in februarie, in conditiile in care guvernul a cheltuit mai mult pentru a contribui la revigorarea economiei. Astfel, deficitul s-a adancit la 221 miliarde dolari, comparativ cu nivelul de 194 miliarde dolari atins in februarie 2009.

Cifrele indica faptul ca deficitul din acest an ar putea depasi nivelul record de 1.400 miliarde dolari atins in anul fiscal care s-a incheiat in septembrie.

Mentinerea datoriei publice la nivelurile inregistrat dupa criza ar putea reduce posibilitatea de crestere a economiilor avansate cu pana la o jumatate de punct procentual pe an, comparativ cu performantele inregistrate inainte de criza, a mai spus Lipsky.

FMI, care a salvat mai multe de tari in timpul recesiunii, printre care Islanda si Pakistan, se asteapta la o crestere globala de aproximativ 4% in acest an si la un ritm ceva mai rapid in 2011, care sa reflecte politicile fiscale si monetare expansioniste, a mai spus el.

Grecia se straduieste sa isi diminueze costurile cu imprumuturile, in conditiile in care in urmatoarele doua luni va ajunge la scadenta o datorie de 20 miliarde euro.

In SUA, presedintele Barack Obama a semnat in februarie un proiect de lege ce prevedea cresterea limitei datoriei federale cu 1.900 miliarde dolari la 14.300 miliarde dolari si masuri noi de limitare a cheltuielilor in incercarea de a se asigura ca deficitul record din acest an nu va fi si mai amplu.

Inflatia "cu siguranta nu este raspunsul", in conditiile in care o accentuare usoara a acesteia ar avea un efect limitat, dar o accelerare a inflatiei ar impune costuri economice majore si ar crea riscuri semnificative in cazul unei cresteri sustinute, a mai spus Lipsky.

In schimb, reformele bazate pe crestere cum ar fi liberalizarea bunurilor si pietelor fortei de munca, precum si eliminarea distorsiunilor fiscale ar trebui urmarite cu atentie.

Reducerea datoriei ar trebui sa se concentreze pe reformele privind pensiile si sanatatea, pe limitarea cheltuielilor de baza si a cresterii veniturilor fiscale, precum si pe imbunatatirea politicilor fiscale si a masurilor administrative, a mai spus Lipsky.

Pentru majoritatea economiilor avansate, mentinerea stimulilor fiscali in 2010 ramane o masura adecvata, a spus oficialul FMI.

Totusi, consolidarea fiscala ar trebui sa inceapa in 2011, daca revenirea va avea loc in ritmul estimat. Unele actiuni ar trebui intreprinse in prezent de toate tarile care vor avea nevoie de ajustari fiscale, a mai spus oficialul FMI. 

#tari, #g7, #deficit, #pib, #fmi , #stiri FMI