FMI: UE risca sa piarda statutul de "jucator de liga I"

Marti, 30 Martie 2010, ora 12:41
1203 citiri
FMI: UE risca sa piarda statutul de "jucator de liga I"

Criza nu s-a terminat inca, desi masurile luate de Fondul Monetar International (FMI) au prevenit ca recesiunea sa fie la fel de severa ca Marea Depresiune, insa Uniunea Europeana are nevoie de strategii coodonate pentru a ramane un jucator mondial important, a spus marti directorul general al FMI, potrivit NewsIn.

"Vedem ca lucrurile stau mai bine decat in urma cu un an, dar nu atat de bine. Nu cred ca criza s-a terminat", a mai spus Dominique Strauss-Kahn, in fata studentilor reuniti la Academia de Studii Economice din Bucuresti.

El a insistat ca pentru a raspunde unei crize globale, trebuie solutii globale, nu individuale, trebuie renuntat la anumite parti de suveranitate, pentru o mai buna cooperare, altfel riscul pentru economiile europene este sa fie in liga a doua.

"Problema pentru UE, daca nu actionam intelept, este ca in 10 ani SUA si Asia sa fie cei mai mari jucatori la nivel mondial. Daca Uniunea Europeana vrea sa fie un jucator de liga intai, ca SUA si unele tari din Asia, trebuie sa actioneze coordonat", a subliniat seful FMI.

Strauss-Kahn a precizat ca datorita stimulilor, de 2% din produsul intern brut (PIB) mondial, FMI a reusit sa evite o criza la fel de grava ca Marea Depresiune din SUA.

"Nu poti avea o moneda unica, si stiu ca Romania si-a propus sa adopte euro, fara o coordonare a politicilor economice", a adaugat Strauss-Kahn.

#adoptare, #criza, #euro, #fmi, #jucator , #stiri FMI