FMI va imbunatati prognoza economica pentru zona euro

Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 12:57
1629 citiri
FMI va imbunatati prognoza economica pentru zona euro

Fondul Monetar International (FMI) va imbunatati prognoza pentru zona euro cu 0,5 puncte procentuale in 2009 si 2010, astfel incat sa indice o contractie de 4,3% anul acesta si, probabil, o crestere de 0,2% anul urmator, a declarat, seful diviziei pentru Europa al FMI, Marek Belka.

Institutia este, insa, ingrijorata cu privire la durabilitatea recuperarii economice in zona euro, a adaugat oficialul, potrivit Mediafax.

"Pare o recuperare graduala. Problema este cat de sustenabila va fi?", a spus oficialul, intr-un interviu acordat Reuters.

In iulie, FMI a estimat ca economia zonei euro se va contracta cu 4,8% in 2009 si cu 0,3% in 2010.

Noile estimari ale FMI privind economia mondiala vor fi publicate la 1 octombrie.

"Avand in vedere datele recente, vom proceda la o revizuire in crestere a prognozei pentru zona euro, fata de estimarile foarte negative din iulie. Ne putem astepta la o imbunatatire cu 0,5 puncte procentuale pentru anul acesta si la ceva asemanator pentru anul urmator. Este o abordare foarte precauta", a afirmat el.

Recuperarea lenta a fost sustinuta de programele financiare in valoare de miliarde de dolari lansate de guverne, iar o revenire a economiei va fi mai convingatoare odata cu reluarea consumului si a investitiilor private, considera Belka.

Cresterea din urmatoarele doua trimestre va fi probabil foarte redusa, insa avansul economic se va accelera in a doua jumatate a anului urmator, a adaugat acesta.

Seful diviziei pentru Europa a FMI a sustinut pozitia presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care a declarat ca nu este momentul oportun ca institutia financiara a zonei euro sa renunte la masurile de sprijinire a sectorului financiar.

Totodata, recuperarea economica din Europa emergenta, afectata grav de criza, este asteptata sa fie mai robusta decat cea a Vestului, principala cauza fiind, probabil, potentialul mai ridicat de crestere al regiunii, a spus oficialul FMI.

"Norocul si ghinionul Europei emergente depind de revenirea din Europa de Vest. Astfel, daca renuntarea (BCE la masurile speciale - n.r.) nu are loc intr-un moment potrivit, o parte a consecintelor vor fi resimtite de Europa de Est", a afirmat el.

Coordonarea la nivel mondial a functionat pana in prezent, a adaugat Belka, subliniind importanta unei reuniuni a liderilor G20, saptamana urmatoare, in SUA, si rolul FMI in asigurarea ca bancile straine din Europa de Est vor continua sa-si sustina financiar subsidiarele din regiune.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#crestere, #economie, #euro, #fmi, #recuperare, #zona , #stiri FMI