FMI va primi resurse suplimentare la summitul G20

Luni, 30 Martie 2009, ora 17:12
1827 citiri
FMI va primi resurse suplimentare la summitul G20

Fondul Monetar International urmeaza sa obtina la summitul G20 de la Londra o crestere substantiala a resurselor de care dispune, dar reforma menita sa sporeasca rolul economiilor emergente in organizatie are putine sanse sa progreseze, relateaza AFP.

La reuniunea pregatitoare din 14 martie, ministrii de finante din G20 au ajuns la un acord pentru a dubla sau chiar tripla resursele Fondului, care trebuie sa acorde imprumuturi unui numar mare de tari afectate de criza economica si financiara mondiala.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a afirmat ca aceasta suplimentare a resurselor reprezinta minimul necesar pentru a evita ca organizatia sa nu poata sa onoreze cererile de ajutor pe care le primeste, al caror numar a crescut din toamna. Ramane de discutat numai suma exacta.

Uniunea Europeana, care vrea o dublare a resurselor FMI, s-a declarat dispusa sa isi majoreze contributia cu 75 de miliarde de euro, echivalentul a circa 100 de miliarde de dolari.

Statele Unite vor o triplare a resurselor, dar nu au precizat cat ofera. Washingtonul a recunoscut in noiembrie ca are datorii la FMI. Brazilia, Rusia, India si China si-au exprimat acordul de principiu pentru o suplimentare a resurselor, dar nu au oferit nici ele o suma exacta, in timp ce Norvegia a anuntat ca intentioneaza sa contribuie la Fond cu 4,5 miliarde de dolari.

In luna februarie, Japonia a semnat un acord prin care va imprumuta FMI cu pana la 100 de miliarde de dolari.

Summitul de la Londra reprezinta ocazia ideala pentru grupul tarilor dezvoltate si emergente sa dea dovada de solidaritate fata de FMI, criticat in repetate randuri, dar care pare un element de stabilitate in aceasta perioada dificila. Acesta angajament vizeaza sa mascheze diviziunile privind o alta chestiune, mai delicata, abordata la G20 - cea privind voturile de care dispune fiecare tara in organizatie.

Afisarea bunelor intentii a fost frecventa pentru a asigura legitimitatea FMI, consolidand importanta marilor economii din sud, subreprezentante. In prezent, in Consiliul de Guvernatori, Franta dispune de 4,86% din voturi, de exemplu, in timp ce China de numai 3,66%.

Desi o reforma a acestor drepturi de vot a fost discutata timp de mai multi ani si adoptata solemn de cele 185 de state membre in aprilie 2008, nu a intrat inca in vigoare.

Masura trebuie aprobata de parlamentele unui numar de tari care sa detina 85% din voturile din FMI.

Statele Unite, care controleaza 16,8% din voturi, vor aplicarea reformei pana in ianuarie 2011, dar Congresul nu a discutat inca aceasta chestiune.

Referindu-se la avansarea acestui proces in restul lumii, FMI a anuntat ca reforma "asteapta in continuare ratificarea de catre parlamente, inclusiv in economiile dezvoltate", fara a preciza care sunt acestea.

Criticii acestei institutii sunt de parere ca "G20 trebuie sa reflecteze de doua ori inainte sa sporeasca finantarea FMI fara reforme", a afirmat Dan Beeton, de la Center for Economic and Policy Research din Washington.

Din punctul sau de vedere, FMI a comis greseli in gestionarea crizelor si, desi "afirma ca a invatat niste lectii si si-a schimbat politica, exista prea multe semne ca nu a facut-o".

"Cel putin noua dintre acordurile pe care Fondul le-a semnat cu diferite tari din luna septembrie, de exemplu cu tarile din Europa de Est, cu Salvadorul si cu Pakistanul, contin masuri de rigoare", a adaugat el.

#FMI, #Japonia, #G20, #resurse, #bani, #fonduri, #summit, #criza , #stiri FMI