FMI vrea reforma companiilor de stat din energie si transporturi

Marti, 08 Februarie 2011, ora 11:55
1004 citiri
FMI vrea reforma companiilor de stat din energie si transporturi

Restructurarea companiilor de stat din energie si transporturi reprezinta cea mai mare provocare pentru sustinerea cresterii economice, aceste societati avand nevoie si de investitii private pentru ca Guvernul nu va avea suficiente resurse, a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, transmite Mediafax.

"Cea mai dificila provocarea privind cresterea este aceea de a implementa reforme profunde in companii de stat: eneregia si trasnsporturilor. In absenta unor investitii masive in energie in anii urmatori Romania nu va putea creste rapid. Va fi nevoie de mai multa participare privata pentru ca statul nu are bani.

Companiile energetice ineficiente trebuie eficientizate prin restructurare si cadrul de reglementare trebuie reformat pentru a asigura concurenta si preturi realiste.

Trebuie acordata atejntie si protejarii consumatorilor vulnerabili si a anagajatilor din aceste companii", a spus Franks la prezentarea concluziilor cele de-a saptea misiuni comune FMI si CE, Banca Mondiala.

Seful misiunii FMI a explicat ca sectorului transporturilor este important pentru cresterea economidca pentru ca acesta va permite productorilor sa-si transporte eficient produsele catre piete din Roamnia si din lume. 

"Ca si in domeniul energiei, firmele de stat de transport sunt subcapitalizate si netehnologizate, nu fac fata concurentei (...) Trebuie restructurare si trebuie atras capital privat in completarea fiondurilor de la UE", a adaugat Franks.

#fmi, #reformarea companiilor, #companii de stat, #companiii energetice , #stiri FMI